19 / 04 / 2024

Apartman görevlisinin kıdem tazminatını kim öder?

Apartman görevlisinin kıdem tazminatını kim öder?

Ana gayrimenkulün bakımı, korunması,onarımı güvenliği,asansör bakımı gibi pek çok konuda görevli olan apartman görevlisinin kıdem tazminatı bulunuyor.Peki,apartman görevlisinin kıdem tazminatını kim öder?



Apartman görevlisinin kıdem tazminatını kim öder?

Apartmanın bakımı, korunması, küçük çaptaki onarımı, ortak yerlerin ve döşemelerin bakımı, temizliği, bağımsız bölümlerde oturanların çarşı işlerinin görülmesi, güvenliklerinin sağlanması, kaloriferin yakılması ve bahçenin düzenlenmesi ve bakımı ve benzeri hizmetleri gören kişiye apartman görevlisi adı veriliyor.


Apartman görevlisi nedeniyle konut verilmesi zorunlu olmuyor.Kapıcıya görevi nedeniyle konut verilmişse, konutun İmar Kanunu ve Belediye İmar Yönetmelikleri ile öngörülen asgari koşullara uygun olması gerekiyor.Apartman görevlisine görevi nedeniyle verilmiş olan konut için iş sözleşmesinin devamı süresince kira istenemiyor.


Kapıcının su, elektrik, ısınma ve sıcak su giderlerine kısmen ya da tamamen katılıp katılmayacağı sözleşme ile belirleniyor.


Apartmanda kapıcı olarak görev alan kimselerin maaşı ve kıdem tazminatı kıdem tazminatı işveren tarafından ve 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine göre ödeniyor.Apartman görevlisi de diğer işçiler gibi 4857 sayılı İş Kanuna tabidirler. 


Apartman yönetimiyle aralarında iş sözleşmesi bulunan kapıcının işine haklı bir sebeple son verilirse, mesela; kanunen emekli olur, askere gider, sigortalının ölümü, bayan kapıcı evlenirse bir yıl içerisinde, 15 yıllık sigortalılık ve 3600 gün şartını taşır, emeklilik süresini dışarıda çalışmadan bekleyeceğini SGK kıdem tazminatı alır, yazısı gibi Kıdem Tazminatı şartlarını yerine getirmesi durumunda apartman yönetimine müracaat ederse; 1475 sayılı Kanunun 14. maddesine göre kapıcıya Kıdem Tazminatı ödenir.


Kıdem tazminatının ödenmesi en son alınan brüt ücret üzerinden oluyor.Kapıcı kendisine tahsis edilen konutta kira ödemeden oturuyorsa elektrik, su ve yakıt parası vermiyorsa,onlar da kıdem tazminatı hesabına dahil ediliyor.


Kapıcı sözleşmesi örneği 2015!



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com




Geri Dön