24 / 04 / 2024

İstiklal Caddesi'ndeki riskli binalar yıkılacak!

İstiklal Caddesi'ndeki riskli binalar yıkılacak!

Türkiye'nin gözbebeği semti olan Beyoğlu'nda İstiklal Caddesi üzerinde yer alan riskli binalar restorasyon kapsamına alındı. Bölgedeki 189 riskli binanın birçoğu yıkılıp yeniden yapılacak.



Dünyanın en pahallı caddeleri arasında yer alan ve Türkiye'nin turistik caddesi olan Beyoğlu İstiklal Caddesi'ndeki binalar restrasyona alındı. Deprem ve yıkılma tehlikesine karşı yenilenecek binalar için tahliye işlemi başladı. Yapıların dönüşümünde yararlanmak isteyen esnaf başvuru yapıp kepenk indirdi. 


Yetkili yapı denetim firmaları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yapılan başvuruları denetledi.  Caddedeki 7 binanın çökme, yıkılma tehlikesine karşı tahliye edilmesi, restorasyon veya güçlendirme sonrasında yeniden açılabileceğini açıkladı. 


Cadde de yer alan 189 hasarlı binanın bir kısmı tahliye ve yenileme çalışması kapsamına alındı. İTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi İbrahim Demir, konu ile ilgili açıklama yaptı.


Demir, "Boğaz'dan yılda 80 bine yakın gemi geçiyor. Bunların içerisinde ham petrol, sıvılaştırılmış doğalgaz, amonyak, klor gazı gibi her türlü tehlikeli madde yükü olan gemiler de var. Boğaz'da iki gemi çarpışsa meydana gelecek can kaybının ne olacağı açıkçası hesaplanmamış. Yıllar önce Hindistan'da klor gazı patlaması meydana gelmişti, 30 bine yakın insan ölmüştü" dedi. Demir, "Kanal İstanbul geç kalınmış bir proje. Kanal İstanbul yapıldığında tehlikeli ve zehirli yük taşıyan gemiler kaydırılarak İstanbul kurtarılmış olacaktır" diye konuştu.




Sabah


Geri Dön