25 / 04 / 2024

Ferit Şahenk, İstinyePark'taki hisselerini Katar'a satıyor!

Ferit Şahenk, İstinyePark'taki hisselerini Katar'a satıyor!

Varlık satışını sürdüren Ferit Şahenk, İstinyePark’ta yüzde 42’lik hissesini dünyanın en büyük fonlarından olan Qatar Holding LLC'ye 1 milyar dolara satıyor.



Bankalarla gerçekleştirdiği yapılandırma sonrası varlık satışına başlayan Doğuş Grubu, satışlarını sürdürüyor. 2018’de bankalarla masaya oturan Doğuş Grubu’nun patronu Ferit Şahenk, başta turizm, restoran ve yat işletmeciliği olmak üzere birçok faaliyetini satmış bazılarında da yeni ortaklığa gitmişyi.

Dünya'dan Kerim Ülker'in haberine göre; Akdeniz çanağının en büyük yat limanı işletmecisi olan Doğuş, geçtiğimiz yıl 75 milyar doları yöneten Lüksemburg merkezli ünlü fon CVC Capital Partners ile masaya oturmuş sahibi olduğu BAE, Yunanistan ve Hırvatistan’daki marinalarının satışını gerçekleştirmişti. 

Daha sonra Türkiye ve yurtdışındaki otelleri de birer birer satan Doğuş Grubu, şimdi de İstanbul’daki en önemli alışveriş merkezlerinden olan İstinyePark’taki hisselerini satmak için hazırlanıyor.

Şahenk’in İstinyePark’ta yüzde 42’lik bir hissesi bulunuyordu. 2 yıldır satışı konuşulan İstinyePark için Şahenk, bir talip buldu. 1 milyar dolar civarında değer biçilen İstinyePark’taki yüzde 42’lik hisseyi almaya hazırlanan ise dünyanın en büyük fonlarından olan Qatar Holding LLC oldu. Doha merkezli Qatar Holding LLC, Doğuş Turizm Sağlık Yatırımları ve İşletmeciliği Sanayi ve Ticaret AŞ’nin ve dolayısıyla İstinyePark Alışveriş Merkezi’nin ortak kontrolünü devralmış olacak. 

Resmi kurumlara da başvurularını yapan her iki şirketin önümüzdeki günlerde resmi açıklama yapması bekleniyor. İstinye Park’ın bir diğer ortağı ise Orjin Grubu. Katarlı şirketin, Orjin Grubu ile kalan yüzde 58’lik hisseyi devralmak için görüşme yapıp yapmadığına ilişkin ise bilgi paylaşılmadı. 

Finansbank'ın da ortağı

İstinyePark’a ortak olan Katarlı Qatar Holding LLC, dünyanın en büyük fonlarından Qatar Investment Authority’ye (QIA) ait. 335 milyar dolarlık varlığı bulunan Katar hükümetinin petrol ve doğalgaz fazlasını yönetmek için Katar Emiri Hamad bin Khalifa Al Thani tarafından 2005’te kuruldu. Ortadoğu’nun en büyük emlak yatırım şirketlerinden Qatar Diar’ı da elinde bulunduran şirket, 2015’te Finansbank’ı 2.75 milyar dolara satın alan Qatar National Bank’ın da yüzde 50 ortağı. Dünyaca ünlü bankacılık devi Barclays’in yüzde 12.7’sini, Volkswagen Group, Porsche, Hochtief Sainsbury’s de yüzde 17’lik payı olan QIA, Technip, Air Liquide, Vinci SA, GDF Suez, Veolia, Vivendi, Royal Monceau, France Telecom, Areva, Credit Suisse gibi devlerin de ortağı.

Katar Caddesi’ne Katarlı yatırım

2003'te tasarlanan, 2007’de inşaatı bitirilen İstinye Park, Türkiye’nin en canlı alışveriş merkezlerinden. Yaklaşık 300 mağazsı bulunan ve 90 bin metrekare büyüklüğe sahip alışveriş merkezinde 3 bin 200 araç kapasiteli otopark da mevcut. Aynı zamanda alışveriş merkezinin hemen yanında İstinye Park Sitesi de bulunan projenin yer aldığı cadde ise 2015 yılı öncesinde İstinye Bayırı Caddesi'ydi. O dönemki İstanbul Büyükşehir Belediye Yönetimi, 5 yıl önce caddenin adını Katar Caddesi olarak değiştirdi. Bir anlamda bu satın alma ile Katar Devleti, Katar Caddesi’ni mesken tuttu.

Geçen yıl Katar Hükümeti ile anlaşma imzalamıştı

Doğuş Grubu ve Katarlı şirketler arasındaki ilk anlaşma bu değil. Hatırlayacağınız üzere ilk kez DÜNYA’nın 2018’de duyurduğu haberde Katar Ekonomi ve Ticaret Bakanı Sheikh Ahmed bin Jassim bin Mohammed Al-Thani’nin Doğuş Grubu’nun patronu Ferit Şahenk ile Davos Zirvesi’nde yaptığı görüşme de açıklanmıştı. Bu zirveden sonra 2019 yılı Aralık ayında Şahenk, Katar Yatırım Geliştirme Ajansı (The Investment Promotion Agency of Qatar-IPAQ) Başkanı Şeyh Ali Alwaleed Al Thani ile yatırım ve işbirliği için buluşmuştu. İmzalanan anlaşmada Doğuş Grubu’nun, Katar pazarına daha fazla yiyecek içecek markası sunması kararı verilmişti.

Katar Emiri'nin annesine Kanal İstanbul piyangosu: Arazinin değeri 5'e katlandı!


Geri Dön