25 / 04 / 2024

İsviçreli Banque Syz, İstanbul'da ofis açacak!

İsviçreli Banque Syz, İstanbul'da ofis açacak!

Avrupa’nın en önemli butik bankalarından biri olan Banque Syz’nin Türkiye’ye ilişkin önemli bir karar aldı. 39 milyar doları yöneten İsviçreli Banque Syz, İstanbul'da ofis açmaya hazırlanıyor.



Dünya Gazetesi köşe yazarı Kerim Ülker, bugünkü yazısında İsviçreli Banque Syz'nin Türkiye’ye ilişkin aldığı  kararı anlattı....

İngiltere merkezli gayrimenkul danışmanlık firması Knight Frank'ın raporuna göre 2019 itibarıyla Türkiye'de 1 milyon dolar ve üzerinde serveti bulunan kişi sayısı 164 bin 938. 2018’e göre yüzde 2’lik artış söz konusu ve gelecek 4 yılda ise 1 milyon doların üzerinde servete sahip kişi sayısının 183 bin 162 olması öngörülüyor. Her ne kadar koronavirüs salgınındadn kaynaklı ekonomide yaşanacak daralma nedeniyle dolar milyoneri sayısında düşüş beklense de, olumsuz gidişin sınırlı olacağı konuşuluyor. Bunun en önemli işareti de İsviçre’de kurulu, Avrupa’nın en önemli butik bankalarından biri olan Banque Syz’nin Türkiye’ye ilişkin aldığı karar. İsviçreli bankanın kararından önce biraz Banque Syz hakkında bilgi vermekte fayda var. 1996 yılında Eric Syz, Alfredo Piacentini ve Paolo Luban tarafından kurulan İsviçreli Syz, bir bankacılık grubu. Servet yönetimine yönelik iki iş kolu bulunan Banque Syz, Syz Wealth Management adlı birim ile özel bankacılık, Syz Asset Management ile de kurumsal yönetim gerçekleştiriyor. Merkezi Cenevre’de bulunan bankanın ortaklarından Alfredo Piacentini ve Paolo Luban, hisselerini 2014 yılında diğer ortakları Eric Syz’e satıp bankadan çekildi. Eric Syz, halihazırda hisselerin tek sahibi.

Satın almalarla büyüdü

Asya’dan Amerika’ya farklı ülkelerde 18 bölge ofisi bulunuyor. Bu ofisler arasında Milano, Madrid, Londra, Lüksemburg, Edinburgh, Brüksel, Paris, Dubai, Münih, Nassau, Miami ve Johannesburg öne çıkıyor. Şu anda grubun yönettiği varlıkların toplamı ise 2017 yılı Aralık ayına göre 37.2 milyar dolar; bugün itibarıyla da yaklaşık 39 milyar dolar. 600’den fazla çalışanı bulunan Banque Syz, 2014’te, dünyanın en büyük bankalarının yıllık sıralamasında (Top 1000 World Banks 2014) sağlamlık açısından en iyi İsviçre bankası seçildi. The Banker tarafından Global Private Banking Awards’ta “En İyi Özel Butik Bankacılık” unvanını alan Banque Syz, bu tarihten itibaren satın almalarla büyüdü. Banque Albertini’yi satın alan Banque Syz, 2015’te Royal Bank of Canada’nın (Kanada Kraliyet Bankası) İsviçre şubesini bünyesine kattı. İsviçre Bankacılar Birliği, İsviçre Ticaret ve Yatırım Bankaları Birliği, İsviçre Varlık Yöneticileri Derneği gibi üyelikleri olan Banque Syz’nin Türkiye ile ilgili planları ise önümüzdeki günlerde hayata geçecek.

"İstanbul ofisi yakında açılacak"

Bankanın CEO’su Yvan Gaillard, İsviçre basınına verdiği demeçte, “Koronavirüsün yol açtığı krize rağmen birkaç şehirde genişlemeyi planlıyoruz” dedi. Johannesburg’da bir ofis ve lisans sahibi olduklarını dile getiren Gaillard, “Bu iş potansiyelini daha da geliştirmek istiyoruz. Bazı bölgelerdeki varlıklarımızı sattık, bazı bölgelere de ilk kez gireceğiz. Bahamalar’daki işlerimizi sattık. Miami’de büyümek istiyoruz. Ancak asıl gelişme Türkiye’de. Özellikle de Türk müşterilerimiz olduğu için yakında İstanbul'da bir temsilcilik açacağız” diye konuştu. Gaillard, İstanbul operasyonu için tarih vermedi ancak önümüzdeki birkaç ay içinde çalışmaların tamamlanacağını dile getirdi.

İsviçreli Banque Syz’in aldığı karar Türkiye için oldukça önemli. Zira birçok ülkede bankacılık faaliyeti daralırken, atılan bu adım finans sektörüne de cesaret verecek türden.


Geri Dön