25 / 04 / 2024

İtalya, saraylarını ve kalelerini satışa çıkardı!

 İtalya, saraylarını ve kalelerini satışa çıkardı!

Yunanistan'dan sonra İtalya'da gayrimenkullerini satışa çıkardı. Satışa çıkan varlıklar arasında milyonlarca euroluk saraylar, kaleler, tarihi binalar bulunuyor. Hedef 1.5 milyar euro gelir elde etmek



Tarihi yerlere, kalelere veya bir saraya sahip olmak isteyen yatırımcıların harekete geçmesi için tam zamanı. Kamu borcu 1.18 trilyon euroya ulaşan İtalyan hükümeti ve ülkenin çok sayıda kent yönetimi ve kumu kuruluşları, gelir elde etmek amacıyla milyarlarca euroluk gayrimenkulü satışa çıkardı.


Satışa çıkan binlerce varlık arasında saraylar, kaleler, adaların, plajların ve limanlar da bulunuyor.

Wall Street J0urnal'da yer alan habere göre, Başbakan Mario Monti'nin dar boğazdaki ekonomiye kaynak yaratmayı amaçlayan planı çerçevesinde 350 binanın satışı gündemde. Devletin varlıklarını kontrol eden Agenzia del Demanio ajansı tarafından verilen bilgiye göre hükümet, gayrimenkul satışlarından 1.8 milyar euro gelir elde etmeyi umuyor. 350 gayrimenkul içinde orduya ait kışlalar, Papa tarafından 1270'lerde yaptırılan ve daha sonra hapishane olarak kullanılan Lazio bölgesindeki Soriana nel Cimino'daki Orsini Kalesi gibi yapılar var.


Venedik'teki bir zamanlar mahkeme olarak kullanılan 18'inci yüzyıldan kalma Diedo Sarayı da 19 milyon euroluk etiketle satışa çıktı. Söz konusu saray, Venedik'te alıcı beklenen 18 gayrimenkulden sadece biri. Milano'da ise 100'den fazla bina satışta. Şehrin ünlü moda bölgelerinden birinde yer alan Palazzo Bolis Gualdo satışa çıkan yapılar arasında yer alıyor. Sarayın satış fiyatı ise 31 milyon euro. Daha önceden yapılan açıklamaya göre, satışa çıkacak varlıklar arasında Sardunya Ardası'nın kuzey doğusundaki Carpera Ada zinciri de bulunuyor. Yerleşimin bulunmadığı ve dağ keçilerini yaşadığı adaların 72 kilometre uzunluğunda, özellikle tüplü dalış yapanlar için mükemmel sahilleri bulunuyor. Daha önce Giuseppe Garibaldi'ye ait olan ada 18'inci yüzyılda İtalya devletine geçmişti.




Milyonlarca euroluk teklif beklenen diğer gayrimenkuller ise Venedik kıyısındaki adalar. Bu adalar arasında üzüm bağları, ve limanlarıyla bilinen Sant'Erasmo adası ile Santo Stefano adası da yer

alıyor. Roma'da satışa satışa çıkacak olan tarihi binalar arasında ise 16'ıncı yüzyılda Papa 3'ün Jolius tarafından inşa ettirilen Villa Giulia Müzesi de bulunuyor. Palermo'daki 900 yıllık Norman Sarayı'nın da satılık olduğu belirtiliyor.


Ünlü aktör George Clooney'nin de evinin bulunduğu dünyaca ünlü plajların bulunduğu Como Gölü kıyıları da satılık. Hükümet kurumları, fazlalık statüsünde olan veya yeteri kadar faydalanılamayan 42 milyar euroluk mülke sahip. Bu gayrimenkulün hızlı bir şekilde nakite çevrilmesi, ülkenin paraya sıkışan belediyelerinin, yerel yönetimlerin ve hükümetin gelir elde etmesi açısından önemli bir girişim olarak değerlendiriliyor.


Ancak gayrimenkul satış planının karşısında bazı engeller var. Euronun çökmesinden endişe duyan birçok kurulsal yatırımcı, finansal sorunları olan İtalya'dan uzak durmaya çalışıyor. Dahası yatırımcılar, İtalya'da yavaş işleyen bürokrasi ve gayrimenkullerin restorasyonu ve resesyon döneminde bu binalara kiracı bulmak gibi riskleri göze almak zorunda. Bu nedenle sektörün uzmanları, gayrimenkul satışının istenilen ilgiyi göremeyebileceği uyarısı yapıyor.

Dünya

 



Geri Dön