25 / 04 / 2024

İyi bir kent planlama sürecinin 5 adımı!

İyi bir kent planlama sürecinin 5 adımı!

İmpo İmar AŞ Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, iyi bir planlama için gözönüne bulundurulması gereken 5 adımı anlattı...



Türkiye’de şehir plancılığında zor bir rekora imza atan İmpo İmar ekibi, Daha iyi bir gelecek için’ 110 bin hektar alanın planlamasını gerçekleştirdi. İmpo İmar ekibi bugüne kadar 24 şehir ve 40 ilçenin imar planlarında imza atmıştı. 

İyi bir planlama sürecinin 5 adımı

Günümüzde kent planlamacılığının odağının değiştiğini ifade eden İmpo İmar AŞ Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, artık sürdürülebilirlik yaklaşımının daha fazla önem kazandığını söyledi. Oflaz, "Dünyanın kıt kaynaklarının hızla tükendiği, buna karşılık nüfusun artarak kentleşme ihtiyacının katlandığı günümüzde, ekolojik temele dayalı sürdürülebilir kentsel gelişimi içeren yol haritalarını ortaya koyuyoruz" dedi.

 

Hüseyin Oflaz,  ekip olarak iyi bir planlama için gözönünde bulundurdukları 5 adıma işaret etti:


1- Planlama doğumdan ölüme kadar olan ihtiyaçların mekânsal planlamasıdır. Kentler de yaşayan canlılar gibi düşünerek planlanmalı.
2- Yarını planlamak. Bugünün değil yarının ihtiyaçlarının neler olacağını bugünden öngörerek planlamada bu fonksiyonlara yer verebilmek. 
Yarını planlarken, dünyanın kaynaklarının kıt olduğu gerçeğinden uzaklaşmamak. Su, toprak ve yer altı kaynaklarının en doğru şekilde ve sürdürülebilir yaklaşımlarla kullanılmasını sağlamak.
3- Planlama ekibini akıllı, yaratıcı ve hızlı bir biçimde çalışmaya yönlendirmek. Her planın itici bir güç olma potansiyeli taşıdığını ve çok şey değiştirebileceğini akıldan çıkarmamak.
4- Planlama yapılan bölgede yaşayanların önceliklerini, ihtiyaçlarını şeffaf bir şekilde belirlemek. Her adım, politika ve kararı başından sonuna kadar yaşayanlarla birlikte planlamak. Katılımcı planlamaya önem vermek.
5- Planlı kentlerin aynı zamanda ülkelerin sermayesi olduğunu unutmamak..


Geri Dön