24 / 04 / 2024

İzmir Alsancak Stadı'nda son durum!

İzmir Alsancak Stadı'nda son durum!

Gençlik ve Spor Bakanlığı Alsancak Stadı'nın yeni haliyle 2015-2016 futbol sezonuna yetiştirileceği bildirilirken, o günden sonra tarihi stadın yüzüne bakan olmadı.



Türkiye'nin en büyük üçüncü stadyumu konumundaki emektar Atatürk Stadı, yenileme çalışmaları için 2009 yılından bu yana beklerken,  İzmir  takımlarının maçlarım oynayacak stat bulamaması sebebiyle 2014-2015 sezonu sonunda tadilat başladı. Geçtiğimiz yıllarda Özellikle yağmurlu ve fırtınalı havalarda kapalı tribünün çatısından kopan ahşap parçaların tribüne düşmeye başlaması büyük tepki uyandırmış bu da İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünü harekete geçirmiş ve en son Universitede 2005 oyunları için tadilattan geçirilen dev stadyum. Alsancak Stadı'nın da kapalı olması sebebiyle İzmir takımlarının mecburi tercihi konumunda. Bu sebeple yıpranan zemin, komple değişecek. Kapalı tribünün çatısı ise baştan aşağı değişecek. Çürüyen ahşap çatının söküm işlemi devam ederken, çelik konstrüksiyon kullanılarak yeni çaü yapılacak ve bu kapalı tribünün üzerini tamamen örtecek. 


AYDINLATMA VE SKORBORD DEĞİŞİYOR 

İzmir Atatürk Stadı'nın en buyuk problemlerinden biri olan aydınlatma sistemi de yenilenecek. Stadın inşa edildiği zamandan beri el değmeyen skor bordu da değişecek. Basın mensuplarının da ha rahat görev yapabilmeleri için revizyon edilecek olan basın tribününün ya m sıra takım otobüslerinin yanaştığı sporcu girişlerinin üzeri de kapandı. Rakip takım taraftarlarının sporculara ve takım otobüslerine herhangi bir zarar vermelerini önlemek maksadıyla yapı lan çalışmada, sporcu girişlerine üzeri kapalı otobüs park alam oluşturuldu. Çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini söyleyen yetkililer, stadın yeni sezo na yetiştirileceğini kaydetti. 


YIKILMAK ÜZERE 

Türk futbol tarihinde çok önemli bir yere sahip olan İzmir Alsancak Stadı ise, bugünlerde kendi haline terk edildi 21 Şubat 1959'da İzmirspor'un Beykoz 1908'i konuk ettiği karşılaşmayla Süper Lig'in ilk resmi maçının oynandığı, aynı maçın 11. dakikasında İzmir spor forması giyen Özcan Altuğ'un ilk resmi golü ağlara gönderdiği İzmir Alsancak Stadı mazisini arıyor. 6 Ağustos 2014'te yapılan depreme dayanıklılık testinde, olumsuz sonuç çıkması sebebiyle 20 Ağustos 2014 tarihinde alınan kararla kapatılan tarihi stat için 2015 yılının Mart ayında Gençlik Hizmetleri ve Spor Genel Müdürlüğü ne talimat gönderen Gençlik ve Spor Bakanlığı, yıkım işlemlerinin başlamasını istemişti Yıkımın ardından yeni projenin inşasına başlanacağı ve Alsancak Stadı'nın yeni haliyle 2015-2016 futbol sezonuna yetiştirileceği bildirilirken, o günden sonra tarihi stadın yüzüne bakan olmadı. 


İL MÜDÜRÜ SESSİZ 

İzmir Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Mu düru Ali Osman Tatlısu, 2015 yılının Nisan ayında yaptığı açıklamada, stadın yıkımına başlanacağını ve tesisin 2015-2016 sezonun ikinci yansında maçların tekrardan oynanmasına uygun hale geleceğini söylemesine rağmen, yenileme çalışması için herhangi bir adım atıl mariı 23 Mayıs 1976'da, Trabzonspor'un Anadolu'nun ilk şampiyonu olarak çık tığı Alsancak Stadı hakkında açıklama yapmaktan kaçınan Tatlısu, gerekçe o larak ise Gençlik ve Spor Bakanlığı'mn herhangi bir roportaj için kendisine izin vermediğini söyledi.


TEHLİKE GÖZLER ÖNÜNDE 

1910 yılında futbol alam olarak kullanılan 1929 yılında ise tam anlamıyla stat olarak kullanılmaya başlanan İzmir Alsancak Stadı, şimdilerde yıkılmamak için adeta direniyor. Betonlan dökülmüş taşıyıa kolon ve kirişlerin arasından gun yüzüne çıkan çürümüş demirler, tarihi stadın durumunu gözler önüne seriyor. Nice gol sevinçlerine ev sahipliği yapan tribünlerde ise boş içki şişeleri duruyor. 


Türkiye Gazetesi


Geri Dön