25 / 04 / 2024

İzmir Bayındır'da tarım arazilerine maden ocağı yapılacağı iddiası TBMM'de!

İzmir Bayındır'da tarım arazilerine maden ocağı yapılacağı iddiası TBMM'de!

İzmir'in Bayındır ilçesinde tarım arazilerine kum-çakıl ocağı ve maden sahası yapılacağı iddiası meclis gündemine taşındı. CHP'li Sındır, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP  İzmir  Milletvekili Kamil Okyay Sındır, İzmir'in Bayındır ilçesinde tarım arazilerine kum-çakıl ocağı ve maden sahası yapılacağı iddiasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Aydın, sorusunun Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Sındır, ''Aşağıda yazılı yer alan sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli tarafından, Anayasa'nın 98. ve TBMM İçtüzüğünün 99.maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygıyla dilerim'' diye konuştu.

Sındır, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''İzmir, ülkemizin tarımsal üretim ve ekonomisi bakımından lokomotif illerimizin başında yer almaktadır. Bitkisel üretimden, hayvansal üretime, tarım ürünleri ihracatından, tarımsal sanayiye, tam bir tarım kentidir. Bölgedeki zengin hammadde çeşitliliği ve üretimi sayesinde, ülkemizin lider gıda firmaları İzmir’imizde büyümüş ve her geçen gün büyümeye devam etmektedir. İzmir, tarımdaki gücünü coğrafi konumu, topraklarının zenginliği, iklim koşullarının ona vermiş olduğu imkânlarla arttırmış ve arttırmaya devam etmektedir. Tarım sektöründeki birçok farklı alanda başarılı olan İzmir'in en önemli ovalarından biri Küçük Menderes ovasıdır. Bayındır, Tire, Ödemiş, Kiraz, Selçuk gibi ilçelerin bulunduğu bu önemli ova, İzmir ili tarımsal üretiminde en büyük paya sahiptir. Ancak artan nüfus ve tarıma verilen önem azaldıkça, Küçük Menderes ovasında verimli topraklar üzerinde baskı her geçen gün çoğalmaktadır. İzmir ilinde geçtiğimiz on yılın TÜİK verileri dikkate alındığında, ekilebilir tarımsal arazi 3.475.357 dekardan 3.228.133 dekara gerilemiştir. Yaklaşık 250 bin dekar tarım arazisi ekilmemektedir. İzmir'in ve ülkemizin süs bitkileri merkezi olarak bilinen ve tarımsal üretimiyle ön plana çıkan Bayındır ilçesi, tarımsal arazi kayıplarının yaşandığı ilçelerimizden biridir. 2009 - 2019 yılları arasında Bayındır ilçemizde 14 bin 400 dekarlık tarım arazisi TÜİK rakamlarına göre tarımsal üretimden uzaklaşmıştır. Bayındır gibi verimli topraklara sahip alanlarda tarımsal üretimimizi artırmak ve istihdam sağlamak varken, bu alanların her geçen gün daralıyor olması, bu ülke toprakları için ihanete eşdeğerdir. Son günlerde Bayındır ilçesinde tarım arazisi olan alanların kum-çakıl ocağı ve maden sahası olarak kullanılacağı haberleri gündeme gelmektedir. Yukarıda verilen tüm bilgiler sonucu aşağıda yazılı yer alan sorularımın tarafınızdan yanıtlanmasını saygıyla dilerim.''

CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır'ın soruları:
1) Bayındır ilçesinde son 3 yıl içerisinde Toprak Koruma Kurulu aracılığı ile tarım arazi vasfından çıkartılan arazi miktarı nedir? Hangi gerekçeler ile tarım arazilerinin vasfi değiştirilmiştir?

2) Bayındır ilçesinde tarım arazileri üzerinde kum-çakıl ocağı olarak çalışan ruhsatlı ya da kaçak işletme var mıdır? Kum-çakıl ocağı açılması için son 3 yılda yeni başvuru yapılmış mıdır? Başvuru yapan firmalar kimlerdir?

3) Başvurusu kabul edilen veya başvuru süreci devam eden ocakların ÇED raporları 
bakanlığınız personeli tarafından incelenmiş midir? Bayındır ilçesinde kurulan ve kurulacak olan ocakların, tarımsal üretime ve çevreye zararları var mıdır? 

4) Bakanlığınıza göre kum-çakıl ocakları tarım arazilerimizden daha mı kıymetlidir? Uzun vadede ekonomi ve istihdam açısından tarım toprakları mı yoksa kum-çakıl ocakları mı daha çok kamu yararı getirecektir? Bununla ilgili hesaplamalar yapılmış mıdır?

5) Küçük Menderes havzası, Bakanlar Kurulu kararı ile büyük ova koruma alanı olarak ilan edilmiştir. Bu kapsamda havza için Nehir Yönetim Planı oluşturulmuştur. Bölgede  kurulan veya kurulacak olan kum-çakıl ocakları, bu plana uygun mudur?

6) Bayındır ilçesinde, Nehir Yönetim Planı kapsamında yaban hayatı geliştirme sahası olarak ilan edilen alanlar var mıdır? Bu kapsamda bölgede yer alan kum-çakıl ocakları ekosistemi tehlikeye sokmakta mıdır? Yeni kurulacak olan ocaklara Nehir Yönetim Planı ve yaban hayatı geliştirme sahası dikkate alınarak mı izin verilecektir?

7) Bayındır ilçesi Küçük Menderes nehri yakınlarında içerisinde kurulacak olan kum- çakıl  ocaklarının ekosistem içerisinde yer alan endemik türlere ve Küçük Menderes'te yaşayan tatlı su canlılarına etkileri var mıdır? Bununla ilgili ne gibi tedbirler alınması planlanmıştır?

8) Kum-çakıl ocaklarının Küçük Menderes nehrinin akış rejimine ve havzanın alüvyon rezervine olumsuz etkileri ve yerüstü ve yeraltı su kaynaklarına zararları konusunda gerekli araştırmalar yapılmış mıdır? Yapıldıysa sonuçları nelerdir?

9) Kum-çakıl ocaklarından çıkan ve çıkacak olan toz partiküllerinin insan sağlığı, doğaya, ekim ve dikimi yapılan ekonomik değere sahip tarımsal ürünlere etkileri nedir? Bununla ilgili gerekli önlemler alınmış mıdır ve alınacak mıdır? Gerekli denetimler yapılmakta  mıdır? 


Geri Dön