28 / 03 / 2024

İzmir Bayraklı'da inşa edilecek yeni konutlar tartışma yarattı!

İzmir Bayraklı'da inşa edilecek yeni konutlar tartışma yarattı!

30 Ekim'de depremin vurduğu İzmir'de yaralar sarılmaya çalışılırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın evsiz kalanlar için 3 bin 100 konut yapacağı alan tartışmalara neden oldu. Uzmanlar bölgeden aktif fay hattı geçtiğini ve bölgenin yapılaşma açısından çok tehlikeli olduğunu belirtti.



30 Ekim'de depremin vurduğu İzmir'de yaralar sarılmaya çalışılırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın evsiz kalanlar için 3 bin 100 konut yapacağı alan tartışmalara neden oldu. Uzmanlara göre söz konusu alanın altında aktif fay hattı bulunuyor. Bölgedeki Laka Deresi Havzası'nda 1995'te yaşanan sel felaketinde 58 kişi yaşamını yitirmiş, burası orman vasfına alınmıştı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir'i vuran 6.9'luk deprem sonrasında ortaya çıkan yapı ihtiyacı üzerine rezerv alan belirledi. Sözcü'den Gökmen Ulu'nun haberine göre; Bakanlık, Bayraklı ilçesi sırtlarında, 2261 ada ve 52 no'lu parselin 130 hektarının depremde evlerini kaybeden vatandaşların yeni yapıları için rezerv alan olarak belirlendiğini açıkladı. 3 bin 100 binanın yapılacağı bu alan, yapımı süren  İzmir  Şehir Hastanesi'nin yanı başında konumlanıyor.

AKTİF FAY HATTI GEÇİYOR

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Alim Murathan, yeni konutların inşa edileceği rezerv alanından Bornova Fay Zonu'nun geçtiğini dile getirdi. Odanın bilim kurulu ile birlikte alanda incelemelerde bulunan Murathan, MTA Genel Müdürlüğü tarafından 2012'de yayımlanan Türkiye Diri Fay Haritası'nda söz konusu fay hattının bulunduğunu kaydederek, “Fay sakınım bandı üzerinde bina ve benzeri yapıların yapılması yasaklanmalıdır” diye konuştu. 

İzmir Bayraklı da inşa edilecek yeni konutlar tartışma yarattı!

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İlker Kahraman da bakanlığın açıkladığı projenin oluşturduğu soru işaretlerini ve endişeleri değerlendirdi. SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada, depremden etkilenen 602 ağır hasarlı, 720 orta hasarlı yapı bulunduğuna dikkat çeken Kahraman, “Toplamda 1322 oturulamayacak bina var. Rezerv alanına yapılması planlanan konut sayısı ise bunun çok üzerinde, 3100 konut yapılması planlanıyor. Bunun yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yıkılan binaların yerine beş katlı yeni binalar yapılacağına dair de açıklamada bulundu. Öyleyse rezerv alanına 3100 bina neden yapılıyor. Bunların kaçı depremzedeler için düşünülüyor? Üstelik Bayraklı'da yıkılan ve yıkımı devam eden binaların yerine de beş katlı binalar yapılacak. Görüldüğü gibi, bu yapılaşma alanına ihtiyaç yok. O halde rezerv alanı projesi kimlere hizmet edecek” şeklinde konuştu. 

“Bu tablo akla felaket fırsatçılığı yapıldığını getiriyor” diyen Kahraman, asıl amacın, depremzede vatandaşlar bahane edilerek, şehir hastanesinin yanında yeni bir rant alanı oluşturmak olduğunu iddia etti. 

İzmir Bayraklı da inşa edilecek yeni konutlar tartışma yarattı!

1995 YILINDA SEL FELAKETİ YAŞANMIŞTI

Kahraman, bakanlığın belirlediği rezerv alanının yapılaşma açısından çok tehlikeli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi: 

– Burası orman alanıydı, resmi gazetede orman vasfından çıkarıldığı kararı yayımlandı. Neye istinaden, hangi ihtiyaca binaen bu değişiklik yapıldı?

– Burada Laka Deresi var. Geçmişte sel felaketi yaşandı. 1995 yılında İzmir'de meydana gelen sel felaketinde yaşamını yitiren 65 vatandaşımızdan 58'i Laka Deresi Havzası'ndan gelen sele kapılarak hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine, dönemin orman idaresi yetkililerinin yerinde yaptığı incelemeler sonucunda, bu havzada yüzeysel akışın bertaraf edilmesi için hemen çalışmalara başlanmıştı. Erozyon kontrolü sağlanması için 1326 hektarlık alan Orman Genel Müdürlüğü'ne tahsis edilerek orman rejimi altına alınmıştı. İşte bu alan şimdi imara açılacak. Orman Mühendisliği Odası da açıkladı, bu çok tehlikeli. Depremden kaçarken sel felaketine kapılma riski var.

– İmara açılması düşünülen bir yer olduğunda ilgili tüm kurumlardan görüş alınır. Burada böyle bir uygulama yapılmadı. Hızlı karar verilip hayati hatalar yapmanın önüne geçilmelidir. Toplumun can ve mal güvenliği için alanın mevcut haliyle korunması kentin yararınadır. Önerimiz, bilime uygun hareket edilmesi, orman alanlarını imara açmak yerine, kent içindeki çöküntü bölgelerini dönüştürmektir.

İzmir Bayraklı'da yeni konutlar fay üstüne yapılıyor!


Geri Dön