24 / 04 / 2024

İzmir depreminde hasarlı binalara kullanılabilir raporu mu verildi?

İzmir depreminde hasarlı binalara kullanılabilir raporu mu verildi?

İzmir depreminden sonra Bayraklı’da “hasar” tartışması gündeme geldi. Vatandaşlar, çatlaklar olan binalarına “hasarsız” veya “az hasarlı” raporu verildiğini kaydetti. Bakanlık yetkilileri ise az hasarlı binalarda oturulabileceğini aktardı.



İzmir depreminden en çok etkilenen Bayraklı’da binalarla ilgili “az hasarlı” tartışması gündeme geldi. 

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre; Bayraklı Manavkuyu bölgesinde yaşayan Mihriye Gizem Ergün, depremde hasar alan binasındaki ve evlerdeki derin çatlakları gösterdi. Ergün, bakanlığın sitesine girdiğinde önce binasına “kullanılabilir durumda” yazısının verildiğini gördü, kısa bir süre sonra sistemde binayla ilgili durum “az hasarlı”ya döndü. Ergün, "Bir sonraki doğal afeti asla kaldırabileceğini düşünmüyorum binanın yıkımını talep ediyorum" dedi. 

Pelin Kıpçak da binalara ilişkin dışarıdan gözle bakarak tespit çalışmalarının yapıldığını dile getirerek, “Binamızın rapor sonucu ‘hasarsız’. Sinirden gülüyorum. Sitemizde 3 blok var. 2 bloka paralel olan diğer blokta giriş kısmında oturma var. O bloka da ‘az hasarlı’ tespiti yapılmış. Rapora itiraz ettik. Bakanlıktan tekrar gelecekler” diye konuştu. 

KOLON VE KİRİŞ ÖNEMLİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan Can, konuya ilişkin şunları kaydetti: 

“Ekiplerimiz eğitimli. ‘Vatandaş duvarlarda çatlak var, az hasarlı verdiniz’ diyor. Duvar çatlağı istediği kadar derin çatlak olsun önemli değil ama yapısal hasar olan kolon, kiriş, bağlantı gibi bu tarz bir durum değil. Haliyle bu az hasarlıdır. O çatlağın yeri var, derinliği var. Oturulamayacak binalarda zaten hemen polis şeritlerini çekiyoruz.”

Doğanlar ve Rıza Bey apartmanları çürük raporuna rağmen yıkılmadı mı?


Geri Dön