29 / 03 / 2024

İzmir depreminde yıkılan binalarla ilgili gözaltı kararı!

İzmir depreminde yıkılan binalarla ilgili gözaltı kararı!

İzmir'de 30 Ekim tarihinde meydana gelen deprem sonrasında yıkılan binalarla ile ilgili 22 kişi hakkında göz altı kararı alındı. 



İzmir'deki depremde yıkılan binalarla ilgili bilirkişi raporu hazırlandı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; rapor sonrasında 22 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

DEÜ'lü 3 akademisyen tarafından enkazdan alınan numuneler analiz edildi ve binaların yıkılma nedeninin, standartlara uygun olmayan malzeme, özellikle düşük kalite beton kullanımı ve projelendirme hatalarından kaynaklandığı kanaatine varıldığı ifade edildi. Aynı bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan ön raporda sorumluluğu bulunan şüphelilere yönelik somut deliller elde edildiği kaydedildi. 

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca İstanbul Teknik Üniversitesinden de 4 kişilik ekip oluştururken raporda çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğu aktarıldı. TÜBİTAK-Marmara Araştırma Merkezinin yaptığı jeofizik ölçümler neticesinde düzenlenen raporun Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiği kaydedildi. Gelen sonuçların bilirkişi heyetine ileterek hazırlanacak raporda bu verilerin değerlendirilmesi yönünde talepte bulunuldu. 

İzmir depreminde yıkılan binalarla ilgili gözaltı kararı!

Dokuz Eylül Üniversitesinde görevli bilirkişi heyeti tarafından hazırlanarak gönderilen ön raporlarda tespiti yapılan ve daha önce haklarında herhangi bir işlem yapılmayan 22 şüphelinin gözaltına alınması için ilgili kolluk birimine talimat verildiği ifade edildi. Aynı raporda  17 kamu görevlisi hakkında ise 4483 sayılı Kanun kapsamında işlem tesis edilmek üzere dosyaların tefrik edildiği tespit edildiği ifade edildi. 

Daha önce 7 kişi tutuklanmıştı 

30 Ekim tarihinde meydana gelen ve 117 kişinin hayatını kaybettiği deprem sonrası yapılan soruşturmalarda  7 kişi tutuklanmış 3 kişi hakkında da adli kontrol kararı alınmıştı.

İzmir'deki çürük binalar neden güçlendirilmedi?


Geri Dön