19 / 04 / 2024

İzmir Ege Mahallesi'ndeki emsal sorunu çözülemiyor!

İzmir Ege Mahallesi'ndeki emsal sorunu çözülemiyor!

Ege Mahallesi'nde kentsel dönüşüm konusunda sıkıntı bir türlü çözülmüyor. Ev Sahipleri Derneği Başkanı Kayhan Anıl 'emsal' sorunu ile ilgili mağduriyet olduğunu vurguluyor. Arsa sahipleri emsal değerlerinin yukarı çekilmesini istiyor.



Ege Mahallesi'nde kentsel dönüşüm konusunda sıkıntı bir türlü çözülmüyor. Ev Sahipleri Derneği Başkanı Kayhan Anıl 'emsal' sorunu ile ilgili mağduriyet olduğunu vurguluyor


İzmir Büyükşehir Belediyesi önümüzdeki günlerde Ege Mahallesi'nde kentsel dönüşümle ilgili bazı ev sahipleri ile toplu imza töreni düzenleyecek. Mahalledeki bazı ev sahipleri imza vermeye yanaşırken büyük bir kesim emsal değerlerini az bulduğu için imza vermek istemiyor. Arsa sahipleri emsal değerlerinin yukarı çekilmesini istiyor


“2,5 EMSAL YETERSİZ”


Ege Mahallesi Ev Sahipleri Derneği Başkanı Kayhan Anıl Ege Mahallesi kentsel dönüşüm projesinde bir takım sorunlar olduğuna dikkat çekerek birçok ev sahibinin imza vermeye yanaşmadığına değindi. Ev sahiplerine verilen 2,5 emsal değerinin yetersiz olduğunu savunan Anıl, “Ege Mahallesi parselasyonu yapılmış, yolları çizilmiş, altyapısı olan bir bölge. Kentsel dönüşüm projesinde arsa sahiplerine 2,5 emsal değeri veriliyor. Ege Mahallesi'nin 2,5 emsal ile kentsel dönüşüme girmemesi gerekiyor. 2,5 emsal değerde arsa sahiplerinin kaybı en az yüzde 55 olacak. 3,5 emsal verildiği takdirde ise tam bir eşitlik olacak. İzmir'de birçok yere yüksek binalar dikiliyor. Ege Mahallesi'ne de 3,5 emsal değer verilirse bu projeyi destekleriz. Bu şekilde projeyi desteklememiz mümkün değil” ifadelerini kullandı.


“KİRACILAR NEREYE GİDECEK?”


Öte yandan dönüşüm sırasında Ege Mahallesi'ndeki kiracıların mağdur edilmemesi gerektiğini kaydeden Kayhan Anıl şunları söyledi:


“Emsal değerleri ile ilgili sıkıntıdan dolayı arsa sahipleri imza vermeye yanaşmıyor. Ayrıca mahalledeki kiracıların ve işgalcilerin sorunu çözülmüş değil. Bu insanların evlerinden çıkarıldıklarında nereye gidecekleri belli değil. Kendilerine yapılan 350 lira kira yardımıyla İzmir'in hiçbir yerinde kiralık ev bulamazlar. Kentsel dönüşüm projesi hiçbir insan mağdur olmayacak şekilde yeniden düzenlenmeli”


KÜLTÜR MERKEZİ VE MEYDAN YAPILACAK


Ege Mahallesi'nin yeni yüzü, ortalarında yeşil alanları olan 6 katlı binalardan oluşacak. Tüm daireler balkonlu olacak. Dairelerin tamamı doğal ışık ve havadan yararlanacak. Çok amaçlı kültür merkezi, alanda yaşayanların kültürel değerlerini geliştirecek çalışmalar yapabilecekleri ve aynı zamanda gençlerin eğitim görebileceği bir aktivite merkezi olacak. Halen kahvehane olarak kullanılan tarihi kilise restore edilecek. Semt meydanı, küçük ticari birimler, kafeler ve galerilerle hem yerli hem de yabancı turistlerin uğrak yeri olacak.


TİCARİ BİNALAR VAR


Ege Mahallesi'nde konutlar, ortalarında yeşil alanları olan ve 6 katlı kümeler şeklinde belirlendi. Alanda, toplam 851 adet üretilen A tipi konutlarda, kullanıcıların hak ettikleri yeni inşaat alanları ve taleplerine göre; 1+1 2+1 3+1 seçeneklerinde ve 31 - 114 metrekare arası büyüklüklerde alternatifler sunuluyor. Ayrıca, mahallede mevcut günübirlik ticari kullanımlar düşünülerek yine konutların altında 60 adet konut altı ticaret birimi tasarlandı.


Yenigün


Geri Dön