20 / 04 / 2024

İzmir Ege Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm ne durumda?

İzmir Ege Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm ne durumda?

İzmir’in en kıymetli arazileri üzerine oturan Ege Mahallesi halkı her çocuğu için birer tane ev istediği için Belediye, şimdilik geri atmak zorunda kaldı. Belediye bu bölgede 31 metrekare ile 114 metrekare arasında değişen avlulu konutlar üretecekti.



İzmir’in en kıymetli arazileri üzerine oturan Ege Mahallesi halkı her çocuğu için birer tane ev istediği için Belediye, şimdilik geri atmak zorunda kaldı. Belediye bu bölgede 31 metrekare ile 114 metrekare arasında değişen avlulu konutlar üretecekti.


İzmir'de kentsel dönüşüm bekleyen alanların başında gelen Ege Mahallesi'nde Büyükşehir-mahalleli anlaşması tek bir soruna takıldı. Anne, baba-çocuk ilişkisinin sıkı sıkıya yaşandığı bölgede, evlenen çocukların hayatını ailesine ait evin bir odasında sürdürmesi sonrası Büyükşehir'den her çocuğu için bir ev isteyen mülk sahiplerinin bu talebi aşılamadı.


Diğer kentsel dönüşüm bölgelerine oranla kentin tam göbeğinde ve paha biçilemez bir arazi üzerinde oturan Roman vatandaşlarla ilgili sıkıntıyı aşmak için toplantı üzerine toplantı gerçekleştiren Büyükşehir yetkilileri bugüne kadar çocukları için de bir ev isteyen Romanların ısrarlı tutumunun önüne geçemedi.


AVLULU KONUTLAR OLACAKTI


Uzun süren bakanlık onayının ardından proje çizimi için bölge halkının yaşam tarzını göz önünde tutarak dikkatli bir çalışmanın altına imza atan belediye yetkilileri bölgede çok katlı yapıların aksine 31 metrekare ile 114 metrekare arasında değişen avlulu konutlar üretecekti. Türkiye'nin bir çok kentsel dönüşüm projesinin aksine bölgedeki kültürel yapıyı yok etmemek için çalışan Büyükşehir, altyapısını baştan aşağı değiştireceği bölgede yeşil alanlar, kültür merkezi, işyerleri, otoparklar gibi önemli ihtiyaçların yanı sıra bölgenin tarihini korumak adına Aya Yanı Ligaria Kilisesi'ni de restorasyona almıştı.


Yerinde dönüşüm projesinin en önemli örneklerinden biri olan bölgede  İzmir  Büyükşehir Belediyesi defalarca Roman vatandaşlarla bir araya gelmiş, kentsel tasarım ve çizilen mimari projeler halka sunulmuştu.


ÖRNEK ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİ


70 bin metrekare alan üzerinde, İzmir'in en değerli arazilerinden biri olan bölgede hak kayıpları yaşanmaması yönünde titiz bir çalışmanın altına imza atan Büyükşehir Belediyesi, Uzundere, Aktepe-Emrez, Bayraklı, Ballıkuyu, Örnekköy'de planladığı kentsel dönüşüm projelerinde adımlarını dikkatle atıyor. Kadifekale'de Türkiye'de parmakla gösterilecek bir çalışmanın altına imza atan yetkililer, bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi dolayısıyla vatandaşları Uzundere'de inşa ettiği konutlara taşımıştı.


Ege Mahallesi'nde, Sümerbank ile ilgili bilinmezlik devam ederken, Romanların ısrarlı “çocuk talebi” sonrası İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin eli kolu bağlandı.


DÖNÜŞÜM OLURSA!


Büyükşehir, Ege Mahallesi'nde yapacağı dönüşümde 9 ana kriter belirledi. İşte o kriterler;


1-"Yerinde dönüşüm" yapılarak sosyal birlikteliğin korunmasına öncelik veriliyor.


2-Mevcut kullanım göz önüne alınarak 31 m² ile 114 m² arası "avlulu konutlar" üretiliyor.


3-Belediye hizmet alanında ve konut altlarında 15 m² ile 74 m² arası "işyerleri" öneriliyor.


4-Yapıların bodrum katlarında planlanan “otoparklara” dairelerden kesintisiz bağlanılıyor.


5-Tüm "altyapı" yenileniyor.


6-Semt meydanında çok amaçlı "kültür merkezi" öneriliyor.


7-Tarihi Aya Yanı Ligaria Kilisesi yeni bir işlev için restore ediliyor.


8-Geniş ortak kullanım alanları ve yeşil alanlar oluşturuluyor.


9-Ege Mahallesi "sosyal, kültürel ve ekonomik" yönden gelişiyor.


Yenigün Gazetesi


Geri Dön