23 / 04 / 2024

Bingöl Kültür Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm ne oldu?

Bingöl Kültür Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm ne oldu?

Bingöl Belediyesinin Kültür Mahallesi'nde 151 dönümlük alan üzerine yapacağı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi için hak sahiplerinin bekleyişi sürüyor. 2011 yılında, dönüşüm kapsamına alınan mahalle savaş alanını andırıyor.



Bingöl Belediyesinin Kültür Mahallesi'nde 151 dönümlük alan üzerine yapacağı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi için hak sahiplerinin bekleyişi sürüyor. Proje için müteahhitlerle anlaşmaya varıldığına ilişkin açıklamanın üzerinden aylar geçmesine rağmen, hak sahipleriyle halen görüşme gerçekleşmedi. 


2011 yılında, belediye meclisi kararıyla 2. Etap Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamına alınan mahalle savaş alanını andırıyor. 


Proje yüzünden yıllardır asfalt yapılmayan mahallenin yolları patates tarlarına dönerken, yıkılacağı söylentileri nedeniyle boşaltılan evlere de tinerciler ve Suriyeliler yerleşiyor. 


Projenin hangi aşamada olduğunu ve evlerin ne zaman yıkılacağına ilişkin belediye yetkililerinden doyurucu bir açıklama beklediklerini ifade eden hak sahipleri, " Yaklaşık 5 yıldır mahallemizde Kentsel Dönüşüm Projesi'nin uygulanacağı söyleniyor. Belediye müteahhitlerle anlaşmaya vardığını açıklamasına rağmen bizlerle görüşmüyor. 

Proje tam anlamıyla ne zaman başlayacak, evlerimiz ne zaman yıkılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile protokol yapılmış mı? Bütün bunlara ilişkin belediye yetkililerinden açıklama bekliyoruz. Birçok insan evini boşaltarak mahalleyi terk etmiş durumda. Boşalan bu evlere yan tinerciler yada Suriyeliler yerleşiyor. Mahallede aynı zamanda aydınlatma ve yol sorunu da var. TEDAŞ proje yüzünden aydınlatma direklerini, belediyede yolları yapmıyor. 


Yeter artık, proje hayata geçecekse biran önce adım atsınlar. Eğer proje ertelenecekse veyahut yapılmayacaksa yol ve kaldırımlarımızı yapsınlar. Bizi bu toz ve çukurlara mahkum etmeye hiç kimsenin hakkı yok. Burada hak sahipleri yıllardır evlerini yıkıp yapamıyor. Proje yürütülmeyecekse ev sahipleri ya kendileri yapsın, yada isteyen istediği müteahhide kat karşılığı versin. Buna belediyenin en kısa sürede bir netlik kazandırması lazım." 


PROJESİNİN DETAYLARI 


Geçtiğimiz aylarda projeye ilişkin detayları paylaşan Belediye Başkanı Yücel Barakazi, konutların iç oturma alanlarının en az 125 metrekare olacağını ve toplam bin 174 konutun yapılacağını belirterek, "Bowling salonu, sergi salonu, sinema salonu, açık ve kapalı cafe ve restaurantlar barındıran kültür merkezi ile yeşil alanlar, çocuk oyun alanları, spor alanlarıyla Bingöl'de yeni bir yaşam merkezi oluşacak. 2. etap çalışmasıyla bin 174 konut, 47 dükkan, 34 iş merkezi ofis, bir adet butik otel ve kültür merkezi yapılacak. Konut tipolojisinin mimari çözümlemesinde; başta modern olmak üzere yöre halkının temel hak ve ihtiyaçları göz önünde bulundurulmuş, ayrıca temel barınma unsurlarında hak sahiplerinin ihtiyaçlarına en yüksek saygıyla yaklaşılmıştır. 


Kentsel tasarım alanında; 29 normal konut bloğu 6 rezidans bloğu yerleştirilmiş 182 bin 100 metrekare konut alanı, 61 bin 890 metrekare ticari alan, 7 bin 200 metrekare kapalı otopark alanı öngörülmüştür. Tasarlanan her konut adasının fiziksel merkezlerinde yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlı ortak açık kullanım alanları tasarlanmıştır. 


Alanda mevcuttaki hak sahiplerinin yanı sıra bölgenin ve etrafının prestijli, yapısal açıdan sağlıklı ve ekolojik konut ihtiyaçları göz önünde bulundurularak ekolojik sistem detaylı projeler oluşturulmuştur.  Projenin ilimize hayırlı olmasını diliyorum." 


Haber 12


Geri Dön