18 / 04 / 2024

İzmir konut piyasasında kentsel dönüşüm etkili!

 İzmir konut piyasasında kentsel dönüşüm etkili!

TSKB Gayrimenkul Değerleme İzmir Şube Kıdemli Değerleme Uzmanı Ecem Baştürk Gür, İzmir'de kentsel dönüşüm ile gelişim gösteren ve gayrimenkul piyasasının hareketlendiği bölgeleri değerlendirdi.



TSKB Gayrimenkul Değerleme  İzmir  Şube Kıdemli Değerleme Uzmanı Ecem Baştürk Gür, İzmir'de kentsel dönüşüm ile gelişim gösteren ve gayrimenkul piyasasının hareketlendiği bölgeleri değerlendirdi. Ecem Baştürk Gür, "Konut sektöründe her geçen gün artan proje sayısı ve artış gösteren satış değerleriyle yatırımcıların ilgisini çeken önemli kentlerden birisi de İzmir... Son beş yıl içerisindeki eğilime baktığımızda konut satışlarının %30 oranında arttığını görüyoruz. İzmir, nüfusun hızla arttığı illerimiz arasında ve bu artış daha çok nüfusun yoğun olduğu yerlerde görülmekte. Kentsel dönüşüm ve planlamanın da nüfus yoğunluk dağılımıyla doğru orantılı düzenlediğini görüyoruz. İzmir'in coğrafyası ve arsa kısıtlılığı sebebi ile yeni yerleşim alanları bulunmuyor. Bu sebeple var olan doku yenilenerek belirlenen alanlarda yüzeyde değil de dikeyde yapılaşma hakları verilerek artan yoğunluk düzenlenmeye çalışılıyor." İzmir konut piyasasında kentsel dönüşüm etkisi öne çıkıyor İzmir'de konut piyasasında hareketliliğin yoğun yaşandığı bölgelerde iki önemli konu öne çıkıyor. Bunlardan en önemli etkinin kentsel dönüşüm projeleri olduğu görülüyor. Kentsel dönüşüm projeleri bölgede yenilenmeye zemin hazırladığından ve kısıtlı arsa stoğu içinde yeni yerleşme alanları oluşturduğundan özellikle Karşıyaka ilçesinde kullanılan yöntemler arasında yer alıyor. 

Yeni Kent Merkezi piyasayı doğrudan etkiledi Konut piyasasını etkileyen diğer bir etken ise Yeni Kent Merkezinin belirlenmesi ile beraberindeki plan kararları oldu. Bölgede verilen plan kararları konut piyasasını doğrudan etki etti.  İzmir'in konut piyasasında  Bornova ve Karşıyaka/Çiğli ilçeleri öne çıkıyor. Bunun yanında halk arasında Manhattan Bölgesi olarak bilinen Yeni Kent Merkezi de içerisinde konut ihtiyacını da karşılayan karma projelerle dikkati çekiyor. Ayrıca konut piyasasının son dönemlerde Çeşme, Gaziemir, Narlıdere, Menemen, Buca ve Güzelbahçe ilçelerinde hareketlendiği görülüyor. 

Konut sektörü İzmir ilinde Bornova-Bayraklı ilçesi, Buca, Narlıdere ve Mavişehir ilçeleri ön plana çıkmış olup, özellikle lüks konut projelerinin ortalama paçal satış değerinin, yapılan projenin konumu, markası, işçilik kalitesi, kullanılan malzeme ve alan büyüklüğüne bağlı olarak Bayraklı yeni kent merkezinde ortalama 3.000 USD/m2, Narhdere'de 3.500-4.750 TL/m2, Mavişehir'de 3.500-5.000 TL/ur aralığında olduğu görülüyor.  Yatırımcıların ilgisi İzmir'e kayıyor İzmir, her geçen gün artan proje sayısı ve artış gösteren satış değerleriyle yatırımcıların ilgisini çeken önemli bir kent niteliğine büründü. Son beş yıl içerisindeki eğilime baktığımızda konut satışlarının %30 oranında bir artış gösterdiği görülüyor. Bornova ve Buca ilçelerinde üniversitelerin varlığı sebebi ile yapılan proje sayısı fazla olup, özellikle Bornova ilçesinde projelerin günden güne arttığı ifade ediliyor.  Kentsel dönüşüm etkisi İzmir'in dönüşüm sürecinde etkisi olan Kentsel Dönüşüm çalışmalarına bakıldığında çalışmaların hızla sürdürüldüğü ve şu ana kadar dönüşüm kapsamında 1616 binanın yıkıldığı açıklanmıştır.  İzmir'de yapılan araştırmalar göre kaçak yapı oranının yüzde 70 olup, riskli yapı tespitinde İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer aldığı ortaya çıkmıştır. 

2015 yılında yapılan araştırmalara göre 35 bin konut ihtiyacı olan İzmir kentinin, kentsel dönüşüm kaynaklı konut ihtiyacının ise 10.000 olduğu belirtiliyor. İzmir'de özellikle Yeşildere, Uzuııdere, Bayraklı, Bornova, Gaziemir, Örnekköy, Buca ve Balçova kentsel dönüşüm projelerinin en fazla uygulanacağı bölgeler olacağı düşünülüyor. 


Yeni Ekonomi



Geri Dön