25 / 04 / 2024

İzmir Körfezi'nin kumuna Ege Üniversitesi talip oldu!

İzmir Körfezi'nin kumuna Ege Üniversitesi talip oldu!

E.Ü. Ziraat Fakültesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından Körfez'den çıkarılacak kumun ekonomik değere dönüştürülmesi için sürdürdüğü proje çalışmasını tamamladı. "Yüzülebilir Körfez" hedefiyle İzmir Biiyükşehir Belediyesi destek veriyor.





E.Ü. Ziraat Fakültesi, Büyükşehir Belediyesi tarafından Körfez'den çıkarılacak kumun ekonomik değere dönüştürülmesi için sürdürdüğü proje çalışmasını tamamladı "Yüzülebilir Körfez" hedefiyle  İzmir  Biiyükşehir Belediyesi'nin TCDD ortaklığı ile yürüttüğü "İzmir Limanı ve Körfez'i Rehabilitasyon Projesi" kapsamındaki çalışmalarda, Körfez'den çıkan tarama malzemesinde metale rastlanmaması, gözleri bıı malzemenin nasıl değerlendirileceği konusuna çevirdi. İZSU, Körfez'in kuzeyinde açılacak sirkülasyon kanalından çıkacak 25 milyon metreküp tarama malzemesinin "ziraat ve mşaat" alanlarında kullanımını araştırmak amacıyla Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği ve Ziraat Fakültesi ile sözleşme imzaladı. Tarama malzemesinin seralar, peyzaj alanları, toprak ıslahı gibi zirai faaliyetlerde doğrudan ve dolaylı kullanılabilirliğini ortaya koymak için Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilim ve Bitki Besleme bölümü ile yürütülen çalışma sonuçlandı. Fakültenin Peyzaj Münarlığı bölümü ile ortaklaşa yürütülen ve 6 ay süren "İzmir Körfezi Tarama Malzemesinin Tarımsal Amaçlı Kazammına Yönelik Araştırma Projesi" sonuç raporu, Büyükşehir Belediyesi'ni sevindirdi. 



İÇERİĞİ BELİRLENDİ 


Üniversitenin laboratuvarlarnıda yürütülen çalışmada, öncelikle tarama malzemesinin içindeki tuz, bitki besin elementi miktarı, organik madde, azot miktarı gibi kimyasal ve biyolojik içeriği belirlendi. Ardından üniversite içinde bulunan "Peyzaj Uygulama Birimi Serası" nda da tarama malzemesi tuzdan arındırılmadan, toprak ile farklı dozlarda karıştırılarak deneme üretimleri yapıldı. 



KULLANIM ALANI GENİŞ 


Üniversitenin hazırladığı raporda; Körfez dip tarama malzemesinin kum bünyeden kil bünyeye kadar değişim gösterdiği; söz konusu malzemelim ön işlemlerden geçirildikten sonra zirai amaçlı doğrudan veya dolaylı olarak kullanılabileceği belirlendi. Raporda, dip tarama malzemesinin çeşitli şekillerde geri kazanımının, tüm dünyada kabul gören bir uygulama olduğu ifade edilerek, tarama malzemesinin eğimli alanlarda şev stabilizasyonu (eğimli alanların düzenlenmesi), maden ve taş ocaklarının onarımı, kıyı stabilizasyonu ve erozyon kontrolü, Gediz Deltası'ndaki aşınmış dalyan ekosistemlerinin rehabilitasyonu, yeni kıyı ekosistemlerinin yaratılması için dolgu materyali olarak kullanabileceği vurgulandı. Çalışmada; Körfez tarama malzemesinin peyzaj düzenleme ve ağaçlandırmada İZSU'nun Çiğli İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nden çıkan ve "tarımda kullanılabilir" sınıfında yer alan arıtma çamuru ile zenginleştirilerek kullanılması önerildi. 



BİTKİ DENEMELERİ 


Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilim ve Bitki Besleme Bölüm Başkan Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Sezai Delibacak, "Biz tarama malzemesinin özelliğini belirledik. Peyzaj mimarkğındaki arkadaşlarımız da bu materyali normal toprakla değişik miktarlarda karıştırıp 4 farklı oran oluşturup farklı bitkilerle deneme yaptı. Oldukça başarılı sonuçlar aldık" dedi. Deübacak, Körfez dip taramasından çıkacak malzehü melerin kullanım alanın  olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu; "Araştırmaların sonucuna göre tuzdan arındırılarak ya da tuza dayanıklı bitki türleri kullanılarak veya Atık Su Arıtma Tesisi'nde arıtma çamuru ile karıştırılarak bu dip tarama malzemesinin belediyenin park ve bahçelerinde, İne,İra İti Kent Ormanında, terk edilmiş taş ocakları, katı aük deponi alanlarında, eğimli alanların şev stabilizasyonunda, Gediz Deltası'ndaki aşınmış dalyan ekosistemlerinin rehabilitasyonunda, Sasalı'daki Doğal Yaşam Parkı yakınlarında yapay sulak alan oluşturulmasında, deniz içerisinde doğal habitat adası oluşturulmasında dolgu materyali olarak kullanabileceğini ortaya koyduk. 

Sulak alan yaratılacaksa ya da ada oluşturulacaksa, dip tarama malzemesini yıkamaya gerek yok belki de en ekonomik yöntem bu olabilir." 


Günboyu


Geri Dön