27 / 04 / 2024

İzmir Kozbeyli'de 157 ev ve 500 yıllık cami satışa çıkarıldı!

İzmir Kozbeyli'de 157 ev ve 500 yıllık cami satışa çıkarıldı!

İzmir'in Foça ilçesi yakınlarındaki Kozbeyli'de 157 evle birlikte 500 yıllık cami ve tarihi kule, orman arazisi içinde kaldığı gerekçesiyle satılığa çıkarıldı



İzmir'in Foça ilçesine bağlı 500 yıl önce kurulan Kozbeyli köyünde bulunan ve çoğu taştan yapılmış 157 ev, Hazine'nin orman arazisi içinde kaldığı gerekçesiyle açtığı davayı kazanması üzerine 2/B yasası kapsamında satışa çıkarıldı. Satılacaklar arasında 500 yıllık cami ve köyün kurucusu Kuzu Bey'in yaptırdığı kendi adını taşıyan kulenin de yer alması şaşkınlık yarattı.

KUZU BEY KURMUŞTU

Foça'ya bağlı Kozbeyli Köyü, 500 yıl önce Kuzu Bey tarafından kuruldu. Kuzu Bey, köye kendi adını taşıyan bir kule ile bir de cami yaptırdı. Zamanla büyüyen köyde, Cumhuriyet döneminde ilk olarak 1945 yılında kadastro çalışması yapılan köyde, 1980 yılında yapılan ikinci kadastro çalışmasında, Kuzu Bey'in kulesi ve cami ile çoğu taştan yapılmış 157 evin, orman arazisinde olduğuna karar verildi. Bunun üzerine Hazine arazilerin kendi üzerine tescili için dava açtı.

YILLAR SÜREN DAVA

Yıllardır süren davayı kazanan Hazine, köylülerden kira almaya başladı. Ardından da 2/B yasası kapsamında evlerle, kule ve camiyi satmaya karar verdi. Uzmanlardan bir komisyon oluşturan  İzmir  Defterdarlığı Milli Emlak Dairesi Başkanlığı, köydeki evlerinin değer tespitine başladı. Köylülere de evlerinin belirlenen birim fiyat üzerinden satılacağı ve önceliğin içinde oturana ait olduğu bildirildi.

Muhtar Hayrettin Günindi: Dede yadigarını yitirdik

Köyündeki 250 evden 157'si satışa çıkarılan Muhtar Hayrettin Günindi, "Vatandaşlar, dedelerinin bile çocukluklarının geçtiği evlerini mahkemede kaybetti. Hem mahkeme masraflarını ödediler hem de kiracı konumuna düştüler. Bu yetmezmiş gibi bir de ihaleye girip kendi evlerini satın almaya çalışacak. Eğer evlerini alamazlarsa yıkılırlar. Herkes büyük bir umutsuzluk içinde" dedi.

"Camiyi alan ücretli yaparsa kombine indirimi uygulasın"

Yıllardır oturdukları evlerini satıl almak için bekleyen köylüler ise caminin de satış listesine alınmasını espri konusu yaptı. "Camiyi alan girişi ücretli yaparsa ne yapacağız Bize uygulayacağı ücret tarifesi nasıl olur Namazlar için kombine bilet satar mı Ramazan ayında fiyatlar değişir mi" diye soran köylüler, henüz belli olmayan girişimciye, vakit namazları için 1 lira, Cuma namazı için 3 lira, Teravih namazı için 5 lira, namazdan sonra mevlide kalmak için 50 kuruş, ücret, kombine satışlarda ise yüzde 15 indirim yapması tavsiyesinde bulundular.
Yeni Asır/Erdal ÇARBOĞA


Geri Dön