29 / 03 / 2024

İzmir Limanı’nda Alsancak Stadı’nın yerine AVM kriz çıkarttı!

İzmir Limanı’nda Alsancak Stadı’nın yerine AVM kriz çıkarttı!

ÖİB’in yeniden satışa çıkardığı İzmir Limanı’nda Alsancak Stadı’nın yerine planlanan AVM kriz yarattı.



Yerli ve yabancı devler limanla ilgilenirken sivil toplum kuruluşlarının projeyi yargıya taşımasının ihale sürecini etkilemesinden korkuluyor.


İlk ihalesi teklif sahiplerinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle iptal edilen  İzmir  Limanı’nda şimdi de Alsancak Stadı krizi yaşanıyor. Yerli ve yabancı gruplar limana talip olduklarını açıklarken sivil toplum kuruluşlarının projeyi yargıya taşıyıp ihale sürecini etkilemesinden korkuluyor. 


İzmir Limanı’nın 46 yıllığına işletme hakkı devriyle özelleştirilmesi kapsamında, liman; yük ve yolcu olarak ikiye ayrılmıştı. 3 milyon yolcu kapasitesi hedeflenen kruvaziyer kısmının ihale süreci Mayıs ayında başladı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tamamına sahip olduğu İzmir Limanı’nın kruvaziyer kısmı için 22 Mayıs’ta ihale ilanına çıkmıştı. Son teklif verme tarihi ise 7 Eylül olarak belirlenmişti. Yük limanı ile ilgili proje çalışmaların ise halen devam ettiği açıklanmıştı. 


İlk ihale iptal olmuştu


Konuya yakın kaynaklar ise kruvaziyer liman projesinin rekreasyon kapsamında İzmir Alsancak Stadyumu’nun yıkılarak yerine alışveriş merkezi (AVM) yapılmasını içermesi sebebiyle, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının projeyi yargıya taşıyarak iptal talebinde bulunacak olmalarının ihale sürecini etkileyebileceği görüşünde.


Ancak tartışmalara rağmen yerli ve yabancı gruplar limana büyük ilgi gösteriyor. Son olarak Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, ihale için teklif vereceklerini açıkladı.


İzmir’e bu yıl yaklaşık 200 bin yolcu getirecek olan kruvaziyer devi MSC de ihaleyi mercek altına almıştı. MSC yetkilileri ihale ile ilgilenebileceklerini belirtmişti. Kruvaziyer devi İtalyan Costa da liman konusunda bilgi almıştı. İzmir Limanı’nın 49 yıllığına işletme hakkının özel sektöre devri için Ocak 2006’da ihaleye çıkılmış, Mayıs 2007’de nihai pazarlık görüşmeleri yapılmış ve Temmuz 2007’de de ihale sonucu ÖYK tarafından onaylanmıştı. İhaleyi birinci olarak kazanan Global-Hutchison Konsorsiyumu’na, ihale bedelinin ödenmesi ve limanın teslim alınması için üç aylık süre verilmişti. 


Ancak 2008’in ikinci yarısından sonra yoğunlaşan krizin, finansal piyasalardaki etkisinin artarak devam etmesi ve tüm dünya ekonomilerini küçülme yönünde etkilemesi nedeni ile ihaleyi kazanan firma, ihale bedelinin ödemesini yapamamıştı. İhalede ikinci olan Çelebi Holding’e sorulmuş ancak Çelebi süreçten çekildiğini belirttiği için ihale de iptal edilmişti.


Türkerler de limana talip


Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) 7 Eylül’de gerçekleştireceği Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na (TCDD) ait İzmir Kruvaziyer Limanı özelleştirme ihalesine teklif vereceklerini, ortaklık görüşmelerinin devam ettiğini söyledi. Reuters’ın sorularını yanıtlayan Türker, “İzmir Limanı ihalesine tek başımıza da olsa kesinlikle teklif veriyoruz. İhale öncesi veya sonrası ortaklık görüşmelerini değerlendiririz, değerlendiriyoruz. Şu aşamada görüştüğümüz bir yerli grup var” dedi. Türker, holding bünyesindeki şirketlerin enerji alanındaki faaliyetlerinin de devam ettiğini belirterek, “Ağırlıklı olarak jeotermaldeki yatırım ve projeler devam ediyor. Rüzgar lisansı devirlerine de devam ediyoruz” diye konuştu.


VATAN


Geri Dön