19 / 04 / 2024

İzmir metrosunda ilk raund İzmir Belediyesi'nin oldu

İzmir metrosunda ilk raund İzmir Belediyesi'nin oldu

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Kamu İhale Kurumu'nu karşı karşıya getiren metro davasında ilk raund İzmir'in oldu



CHP'li  İzmir  Büyükşehir Belediyesi ile Kamu İhale Kurumu'nu karşı karşıya getiren metro davasında ilk raund İzmir'in oldu. İhale Kurulu'nun Üçyol-Üçkuyular metro hattı ihalesini iptal eden kararını mahkemeye götüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, İdare Mahkemesi tarafından haklı bulundu.

Üçyol-Üçkuyular metro istasyonu projesi çerçevesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "Hafif raylı sistem 2. aşama tünel işleri ile İzmirspor ve Hatay İstasyonları ikmal inşaatı yapım ihalesi"ni iptal eden Kamu İhale Kurulu'nun (KİK) bu kararı,  Ankara  7. İdare Mahkemesi'nden döndü. Kararı "Esas"a dayalı olarak bozan İdare Mahkemesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "adil" ve hukuka uygun ihale yaptığını belirtti.
 
KİK kararı hukuka aykırı
KİK'in iptal kararını "esas"tan bozan Ankara 7. İdare Mahkemesi, "ihalede uyulması gereken temel ilkelere aykırı davranıldığına ilişkin somut hiçbir verinin bulunmaması karşısında, dava konusu Kamu İhale Kurulu kararında hukuka uygunluk görülmemiştir" hükmüne vardı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ihaleye konusunda uzman 7 firmayı davet ettiğine ve bunlardan 5'inin dosya satın aldığına dikkat çeken mahkeme heyetinin kararında, "Bu firmalardan da 3'ü ihalede teklif sunmuştur. Yapılan ihalede kanunun aradığı anlamda ve amaçlandığı şekilde rekabet ortamı sağlanmış olduğu, eşit muamele ilkesinin zedelenmediği belirlenmiştir" denildi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İdare Mahkemesi'nin Büyükşehir Belediyesi lehine karar vermesini memnuniyetle karşıladıklarını söyleyerek, "Kamu İhale Kurulu, son dönemlerde giderek artan tempoda verdiği kararlarla hem İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni hem de İzmir halkını zedelemiştir. Bu konudaki çırpınışımızın, infialimizin bir sonucu olan bu davada haklılığımızın İdare Mahkemesi tarafından onaylanması, bizi çok mutlu etti" diye konuştu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kamu İhale Kurulu'nun itiraz için bir üst mahkemeye gitme hakkına sahip olduğunu belirtti.

Bornova'daki Ege Üniversitesi Hastane-Evka 3 hattının KİK tarafından iptal edilmesi konusunu da incelediklerini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, burada yeniden ihaleye gitmek ya da mahkemede dava açmak arasında bir seçim yapacaklarını ifade etti.
Referans


Geri Dön