25 / 04 / 2024

İzmir OGG, TEKEL'in Alsancak'taki binasını aldı

İzmir OGG, TEKEL'in Alsancak'taki binasını aldı

Tütün, Tütün Mamülleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri'ne ait Bayraklı'daki depo 36.8, Alsancak'taki bina ise 7.5 milyon liraya İzmir Ortak Girişim Grubu'nun oldu



Tütün, Tütün Mamulleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri A.Ş'ye ait Bayraklı'daki tütün deposu 3. kez düzenlenen ihalede satıldı. Dün Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda gerçekleşen açık artırma usulüyle yapılan ihaleyi, 36 milyon 800 bin lira teklif veren  İzmir  Ortak Girişim Grubu kazandı. Alsancak'taki tarihi tescili olan tütün deposunu da yine 7 milyon 490 bin lira veren İzmir Ortak Girişim Grubu aldı.

Malatya kökenli İzmirli 4 ihracatçı ve bir inşaat mühendisinin güçbirliği yaptığı grup, İzmir'in en değerli bölgesinde yer alan 27 bin metrekarelik tütün deposunu iş ve alışveriş merkezi yapmayı planlıyor.

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Nimeks Organik Tarım'ın sahipleri Niyazi Memur, Sabri Memur, Malatya ile Aydın'da kayısı ve kuru incir tesisleri olan Cemal Kırıcı, kuru kayısı sektöründe faaliyet gösteren Arif Akbaş ile İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin AK Partili üyesi, inşaat mühendisi Murat Akdemir'in kurduğu İzmir Ortak Girişim Grubu, tütün depoları için 6 firma arasından ipi göğüsledi.

Özelleştirme İdaresi Başkan (ÖİB) Vekili Ahmet Aksu'nun komisyon başkanlığında ÖİB Toplantı Salonu'nda yapılan ihalede önce kapalı elemesiz teklifler alındı. Bu turda en yüksek rakam 28 milyon lira oldu. 3 elemeli yazılı turun ardından, sırasıyla Demlog Lojistik Tarabya Gayrimenkul Yatırım ve İzmirli Özgörkey ailesine ait Öztur Turizm elendi. Yazılı elemeli turun ardından 33 milyon 700 bin lira başlangıç tutarı ve 100 bin lira artırım aralığı ile sözlü turlara geçildi. Bu turda Mehmet Yalçın ile İzmirli Özkardeş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nail Özkardeş elenirken, en yüksek teklifi 36.8 milyon lira veren İzmir Ortak Girişim Grubu kazandı.

Aralarında Kavuklar Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kavuk ile kardeşlerinin de bulunduğu ve geçtiğimiz Ekim ayında 200 milyon dolar yatırımla Malatyapark Alışveriş Merkezi'ni kuran 32 ortaklı Malatya Ortak Girişim Grubu'nun üyesi Cemal Kırıcı ihalenin zorlu geçtiğini, fiyatın da beklediklerinden yüksek olduğunu söyledi. Kırıcı, "Ancak tütün deposu İzmir'in çok güzel ve değerli bir yerinde. Şimdi hangi projeyi gerçekleştireceğimize bakacağız. Büyük ihtimalle iş merkezi kurabiliriz" dedi.

Kendisinin ve ortaklarının Malatyalı olmasına rağmen İzmir'de de üretim tesislerinin bulunduğunu dile getiren Kırıcı, Ortak Girişim Grubu'nda kendisinin, Nimeks'in ve Arif Akbaş'ın yüzde 31, Murat Akdemir'in ise yüzde 7 hissesinin yer aldığını açıkladı.

E. Özgörkey Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Özgörkey ise "İhale alanlara hayırlı uğurlu olsun" açıklamasında bulundu. Grup olarak çok fiyat yükseltmek istemediklerini belirten Özgörkey, 30 milyon liranın biraz üzerinde teklif verdiklerini, daha sonra ihaleden çekildiklerini hatırlattı.

Ortak Girişim Grubu 7 milyon 490 bin liraya aldığı Alsancak'taki tescilli ve iki parçalı tütün deposunda ise Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Ankaralı işadamı Mehmet Yalçın ile yarıştı.
YeniAsir/Sinan Doğan


Geri Dön