26 / 04 / 2024

İzmir Sığacık Kaleiçi'ndeki 220 ev restore edildi!

İzmir Sığacık Kaleiçi'ndeki 220 ev restore edildi!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı restorasyon ile çehresi bir anda değişen 500 yıllık Sığacık Kaleiçi evlerinde büyük bir dönüşüm yaşanıyor. Restorasyon projesiyle yeni bir görünüm kazanan Kaleiçi, adeta ziyaretçi akınına uğruyor.



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin restorasyonu ve Seferihisar Belediyesi'nin işbirliğiyle hayata geçirilen projeyle Sığacık Kaleiçi'ndeki 220 ev yenilendi. İlk bakışta restorasyon olarak gözüken proje, beraberinde turizm hareketliliği ve yerelde kalkınmayı da getirdi. Kaleiçi evlerindeki çalışmalar, sadece Sığacık'ın çehresini değil aynı zamanda yöre kalkının yaşamına da sihirli dokunuşlar yaptı. Restorasyon projesi ve kurulan yerel pazarla yeni bir görünüm kazanan Kaleiçi, adeta ziyaretçi akınına uğruyor. Kısa sürede müdavimi olan İzmirlilerin yanı sıra şehir dışından hatta yurt dışından gelen turistler de Sığacık'ın "sıcacık" atmosferine aşık oluyor. 


Projenin ardından Sığacık Kaleiçi'ndeki ev sahiplerine de Seferihisar Belediyesi tarafından "ev pansiyonculuğu" eğitimi verildi. Ev pansiyonculuğu programında "kat hizmetleri", "yiyecek-içecek yönetimi", iletişim ve müşteri ilişkileri yönetimi", "tanıtım ve pazarlama", "turizm İngilizcesi" ve "ön muhasebe" eğitimleri alan ev sahipleri artık birer turizm işletmecisine dönüştü. Yapılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Dünyaca ünlü tur firmaları seyahat programlarına Sığacık da dahil etti. 


NELER YAPILDI 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sığacık Kalesi içinde yer alan sokaklar ve Çarşı bölgesinde sağlıklaştırma çalışması yaparak bölgelerdeki tarihi dokunun algılanabilirliğini sağladı. Proje kapsamında cephelerde niteliğini kaybetmiş olan sıvaların onarımları gerçekleştirildi. Bölgede bulunan Teos taşları cephede korunarak restorasyon ilkeleri doğrultusunda temizlenerek gün yüzüne çıkarıldı. Cephede bulunan malzemelerde derin kırılma, kopma, eksilmenin olduğu yerlerde yenilemeler yapıldı. Proje kapsamında bazı yerlerde onarım, bazı yerlerde ise değişimlerle kapı, pencere, çatı ve kepenklere müdahale edildi; elektrik ve su bağlantıları yapıldı. Özgün haldeki donanımlar, orijinaline uygun olarak yenilendi. Yağmur sularına önlem olarak açık kanal sistemiyle denize deşarj sistemi yapıldı.  Çalışmalar kapsamında elektrik ve su bağlantıları yapılırken, yollar granit küp taş döşendi. 


Habertürk Egeli Ek


Geri Dön