25 / 04 / 2024

İzmir Zorlu projesi Alsancak imar planını engelliyor!

İzmir Zorlu projesi Alsancak imar planını engelliyor!

İzmir'de Zorlu Holding'in gökdelen yapımına da olanak sağlayan Alsancak Kahramanlar Nazım İmar Planı'yla yıllardır yol olarak kullanılan 1354 sokağın 85 metresinin kapatılacağı da ortaya çıktı...



Daha önce iki kez yargı kararıyla iptal edilen plan, yine aynı içerikle askıya çıktı. Şehir Plancıları ve Mimarlar odalarının  İzmir  şubeleri 1/5 bin ölçelikli Konak 1. Etap Alsancak Kahramanlar Planı'na itiraz etti. 


32 kat Şehir Plancıları Odası'nın 2008'de ve 2010'da da açtığı davalarla iptal ettirdiği plan, önceki ay İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde onaylanmıştı. Zorlu GruS ehir Plancıları ve Mimarlar odalarının İzmir şubeleri, 'Üçüncü İzmir' dışında da gökdelen yapımına olanak sağlayan plana itiraz etti. 

bu'nun 32 katlı gökdelen yapımına olanak sağlayan ve askıya çıkan plana itiraz eden Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Nehir Yüksel, daha önce İzmir 4. 

İdare Mahkemesi'ne açtıkları davada iptal kararı alındığını anımsattı. Askıya çıkanda ise, iptal gerekçelerinin dikkate alınmadığını belirterek, "Bu planda, mevcut durumun korunarak sorunlarıyla birlikte geleceğe taşındığı anlaşılmaktadır" dedi. 

Zorlu Grubu'na ait Pastel Alışveriş Merkezi ve eski Tekel tütün depolarının olduğu bölgede, planlama ilkelerine aykırı olarak ayrıcalıklı imar hakkı tanındığını savunan Yüksel, "Yeni planın, 2010'da iptal ettirdiğimizden farklılığı yoktur. Temel stratejisi, ana ilkeler ve mekansal planlama kararları taşımıyor. Önermesi gereken yoğunluk kararları belirtilmiyor. Zorunlu standartlara uyulmuyor. Yeşil alanların altında otoparkların yapılmasının önü açılıyor" diye konuştu. 

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal da, planlarda Zorlu Grubu için kapatılacak yolun da yer aldığına dikkat çekti. Bunun da aralarında olduğu bir çok konuya itiraz ettiklerini belirten Topal, şunları söyledi: "Planda kamuoyunun Zorlu Grubu'na ait olarak bildiği alanda mevcutta yıllardır yol olarak kullanılan 1354 sokağın bir bölümü merkezi iş alanına dahil ediliyor. 

Yolun buradaki bölümü kapatılıyor, kesintisizliği engelleniyor. Plan Yapımına Ait Esaslara Dair Yönetmelik'te imar planında devamlılığı olan bir yolun daraltılamayacağı, kapatılamayacağı, çıkmaz sokak yapılamayacağına yönelik çok açık hükümler var. Ayrıca plan değişikliği ve planlar genellikle kamu yararına yapılan işlemlerdir. Bir yolun bir imar parseline dahil edilmesinin kamu yararıyla hiçbir ilişkisi olmadığı gibi aksine planlamanın eşitlik ilkesine özellikle aykırıdır. Planlar herhangi bir parseli değil, bütünü gözeterek düzenlenirler. Bu plan kamu yararına açıkça aykırıdır." Engeller kaldirildi Söz konusu alanla ilgili geçmiş yıllardaki gökdelen talepleri, Yüksek Yapılar Yönetmeliği'nin en az 3 bin metrekare parsel büyüklüğü koşuluna uymaması nedeniyle reddedilmişti. Plan değişiklikleri önündeki engel, Zorlu Holding'in 2 bin 700 metrekarelik tütün depoları ve Pastel Alışveriş Merkezi'nin yanı sıra, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin yıkılan eski binasına kadar olan bölümü de satın alarak, 3 bin metrekare koşulunu sağlamasıyla kalkmıştı. 


Cumhuriyet Ege


Geri Dön