19 / 04 / 2024

İzmir’de arsa sahibi ve ev sahipleri arasında yıkım savaşı!

İzmir’de arsa sahibi ve ev sahipleri arasında yıkım savaşı!

İzmir’de 1987 yılında yapılan Özmavikent Konut Yapı Kooperatifi ile arazi sahibi arasında yer alan anlaşmazlık 33 yıl boyunca hukuk savaşına döndü. Arsa sahibi, binalar için yıkım kararı verdirdi.



İzmir Narlıdere'de 1987 yılında kurulan Özmavikent Konut Yapı Kooperatifi, aynı yıl yaptıkları anlaşma kapsamında gereği İrfan Sağlam'a ait arsa üzerine 6 katlı 5 blok durumunda 140 daire inşa etti.

Sabah'ta yer alan habere göre; yine anlaşma gereği kooperatif, dairelerden 42'sini Sağlam'a teslim etmek istedi. Ancak arsa sahibi, inşaatta hatalar olduğu iddiasıyla daireleri teslim almadı. Bunun ardından taraflar arasında 33 yıl boyunca devam eden hukuk mücadelesine başladı. Uyuşmazlık defalarca farklı mahkemelere taşındı. Mahkemeler de pek çok farklı kararlara imza attı. Temyiz edilen kararları, Yargıtay, imar barışı sürecinin devam etmesi sonucunda iade etti.

BELEDİYEDEN İZİN

Gelişmeler sürerken arsa sahibi İrfan Sağlam, aynı zamanda avukat olan oğlu Yusuf Çağlar Sağlam aracılıyla başvuru yaptığı Narlıdere Belediyesi'nden, önceki mahkeme kararlarına dayanıp, yıkım izni aldı. Gerekçe olarak ise ruhsatsız olarak yapıldığı ifade edilirken, yaklaşık 20 metrelik istinat duvarı gösterildi. Geçen yıl gelen belediye ekiplerini, imar barışından yararlanacaklarını söyleyen apartman sakinleri geri gönderdi. Daha sonra, imar barışı uygulamasından yararlanan kooperatif, 1 milyon 350 bin lira para ödeyerek evlerin yapı kayıt belgelerini aldı. Ancak arsa sahibi, 'Kooperatif üçüncü şahıstır, imar barışından faydalanma hakkı yoktur' şeklinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na itiraz yaptı. Ancak Bakanlık bu itirazı reddetti. Bunun üzerine, Sağlam konuyu  İzmir  4'üncü İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Mahkemenin verdiği kararla evlerin yapı kayıt belgelerini iptal edince, daire sakinleri hayal kırıklığı yaşadı.

'GÜCÜMÜZ KALMADI'

Narlıdere Belediyesi, kooperatife, 20 Ağustos'ta elektrik ve suların kesileceğinden bahseden bir yazı gönderdi. Bunun üzerine bir araya gelen daire sakinleri, belediyeye tepki verdi. Kooperatif yöneticisi olan daire sahibi Şafak Kokulu, "Mücadele edecek gücümüz kalmadı. Bize, Narlıdere Belediyesi'nden evlerin yıkılacağına dair tebligat geldi. 20 Ağustos'ta da elektriklerimizin ve sularımızın kesileceği söylendi. Çünkü evde birileri yaşarsa binayı yıkamıyorlar, böylece bizi evlerimizden uzaklaştırmak istiyorlar. Haklılığımızın görülmesini istiyoruz. Yıllar süren bir mücadelenin son noktalarına getirildik. Ne yazık ki arsa sahibi kadar güçlü olamadığımız için bu noktadayız. Sesimizi duyuramıyoruz. Getirildiğimiz bu noktaya isyan ediyoruz. Emeklerimizle aldığımız, belki de bir daha sahip olamayacağımız evlerimize sahip çıkmak istiyoruz" şeklinde konuştu. Daire sahiplerinden Mehmet Şahin Yılmaz ise, "Bizim burada kanserli olan hastalarımız var. Yaşlı olan, astımlı olan vatandaşlarımız var. Ortalıkta virüs dolaşıyor. Bu aşamada elektriği, suyu kesmek nedir? Gelsin, bağımsız bir kuruluş, üniversiteler denetlesin evlerimizi. Çürükse biz evlerimizi terk ederiz ancak sağlamsa biz hakkımız olan tapularımızı istiyoruz" dedi.


Geri Dön