25 / 04 / 2024

İzmir'de ikinci el konut satışları birinci eli geçti!

İzmir'de ikinci el konut satışları birinci eli geçti!

İzmir'de ikinci el konut satışları, birinci eli geçti. 2014 yılında 71 bin 779 konut satılırken, bunların 29 bin 357'si ilk satış, 42 bin 422'si ise ikinci el satış olarak gerçekleşti.




İzmir'de ikinci el konut satışları, birinci eli geçti. 2014 yılında 71 bin 779 konut satılırken, bunların 29 bin 357'si ilk satış, 42 bin 422'si ise ikinci el satış olarak gerçekleşti. Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Tutan, "Özellikle, büyükşehirlerde artan talebi karşılayacak yeni arsaların yaratılamaması, arsa fiyatlarını hızla yukarı tırmandırıyor. Ayrıca, yüksek arsa fiyatları ile çalışan müteahhitlerin yüksek gelir gurubuna hitap eden lüks konutlara yönelmesi de en fazla konut talebinde bulunan orta ve düşük gelir kesimin taleplerinin karşılanmadığına işaret etmekte" diye konuştu.


Fiyatlar yüksek geliyor

Daha yüksek fiyatlara, daha az sayıda konut talep eden yüksek gelir grubuna yönelik konut inşaatlarının arttığını ifade eden Doç. Dr. Tutan, "Bu nedenle, son yıllarda ikinci el konutların satış hızı, birinci el konut satışlarının satış hızından daha fazla artmakta. Vatandaş, yüksek fiyatlar nedeniyle satın alamadığı birinci el konutlar yerine ikinci el konut piyasasına yöneliyor. Bu durum da aşırı konut talebine rağmen konut satışlarının yavaşlamasına neden oluyor" diye konuştu. Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır ise "Büyükşehirlerde arsa sıkıntısı yaşadığımız ve fiyatlarının yüksek olması de çok önemli bir etken. Ancak küçük dokunuşlarla sektör ivme kazanıp bu problemler çözülebilir. Kredi faizleri de düşürülürse, mutlaka satış rakamlarına olumlu yansıyacaktır" dedi.



Yeni Asır


Geri Dön