25 / 04 / 2024

İzmir'de raylı sistem kullananların sayısı yüzde 3 arttı!

İzmir'de raylı sistem kullananların sayısı yüzde 3 arttı!

ESHOT'un raporuna göre, ulaşım düzenlemesinin ardından, raylı sistemi kullananların sayısı yaklaşık yüzde 3 arttı, yoğun saatlerde otobüs başına düşen ortalama yolcu sayısı da 53'ten 45'e indi...




ESHOT'un raporuna göre, ulaşım düzenlemesinin ardından, raylı sistemi kullananların sayısı yaklaşık yüzde 3 arttı, yoğun saatlerde otobüs başına düşen ortalama yolcu sayısı da 53'ten 45'e indi.


ESHOT yetkililerinin toplu ulaşım alışkanlıklarını değiştirmeyi hedefleyen "Ulaşım Sisteminin Yeniden Tasarımı" projesiyle ilgili  İzmir  Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısı öncesindeki sunumuna göre, otobüslere (ESHOT ve İZULAŞ) biniş oranı yüzde 69,2'den yüzde 66,6'ya indi, raylı sistemde ise bu oran yüzde 27,6'dan yüzde 30,3'e yükseldi, aktarmalı biniş oranı ise yüzde 31,9’dan yüzde 36,2’ye çıktı.


Sabah yoğun saatlerde otobüs başına düşen ortalama yolcu sayısı 53'ten 45'e geriledi. Günlük ortalama 25 bin 500 servis gerçekleştirilirken yeni sistemde fazladan 4 bin servis daha yapıldı. Servise çıkan araç ve servis sayılarındaki artışa rağmen otobüsler daha kısa mesafelerde çalıştırıldığı için ortalama günlük 6 bin 300 kilometre daha az yol kat edildi.


Uygulama esnasında ortaya çıkan sorunların giderilmesine dönük ise bazı hatlarda iyileştirme yapıldı.


Yeni uygulama ile bölgelerden merkeze 89 hat ve 639 araç ile hizmet veriliyor. Sabah yoğun saatlerde (06.00-09.00) bin 212, gün boyunca ise 3295 sefer ile merkeze giriş-çıkış yapılıyor.


Yeni sistemle, bir dakikada geçen araç sayısında Şair Eşref Bulvarı’nda yüzde 72, Fevzipaşa Bulvarı’nda yüzde 35, Gazi Bulvarı’nda yüzde 56 oranında azalma hedefleniyor.


Meclis toplantısında AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan'ın sistemle ilgili eleştirilerini yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şunları kaydetti:


"Aktarmalı sisteme geçmenin anahtarı, bizim 2008 yılında uygulamaya başladığımız ve aktarmalı sisteme hemşehrilerimizi alıştırmak için yaptığımız 90 dakika tek bilet uygulamasıdır. Sayın Doğan, raylı sistemin İzmir'in ihtiyacını karşılayacak uzunluğa ulaşmadığını söyledi. Aynı şeye ben de sonuna kadar katılıyorum. Ama İstanbul  14 milyon nüfuslu, kaç kilometrelik raylı sistem var?  Ankara  4,5 milyonu geçti, kaç kilometre raylı sistemi var? İzmir'de kaç kilometre raylı sistem var? Buna dikkatinizi çekerim. Bu sistem için 20 Haziran'da tanıtım için yapılan duyurular başlar başlamaz, sadece ve sadece siz ve birkaç arkadaşınız bu sisteme karşı çıkmıştır. Sizin bu sistemi karalama kampanyanıza sağ olsun İzmirli hemşehrilerimiz itibar etmemiştir. Bu sistem oturmuştur. Hatalarımız ve eksiklerimiz varsa gideriyoruz. Okullar açılacağı zaman için de hazırız."



AA




Geri Dön