20 / 04 / 2024

İzmir'de solar çamur kurutma tesisi açıldı!

İzmir'de solar çamur kurutma tesisi açıldı!

İzmir'de ilk kez solar çamur kurutma tesisi açıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu: "İzmir'de gerçekleştirdiğimiz çevre yatırımlarıyla hem Türkiye hem dünya ölçeğinde ses getirmeye başladık" dedi.



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, çevre yatırımlarının hem ülke hem de dünya ölçeğinde ses getirdiğini söyledi. 


Menderes ilçesinde bulunan Havza Atık Su Arıtma Tesisinde arıtma çamurlarının güneş enerjisiyle kurutulup ekonomiye kazandırılmasını sağlayacak ve yıllık 1000 ton korbondioksitin atmosfere salınımını engelleyecek Solar Çamur Kurutma Tesisi'nin açılışında konuşan Aziz Kocaoğlu, ileri teknoloji ve çevre yatırımlarının dünyada birinci sırada yer aldığını belirtti. 


Dünyada kentlerin çevre yatırımlarıyla yarıştığını ve tanıtımını yaptığını kaydeden Kocaoğlu, İzmir'in kalkınması için bir taraftan sanayiyi, tarımı, ticareti diğer yandan turizmi, hizmet sektörünü ayağa kaldırmaya çalıştıklarını dile getirdi. 


Çevre yatırımlarına büyük önem verdiklerine dikkati çeken Kocaoğlu, "İzmir'de gerçekleştirdiğimiz çevre yatırımlarıyla hem Türkiye hem dünya ölçeğinde ses getirmeye başladık. Bugün çevre yatırımları konusunda öndeyiz. Evsel atıkların bertarafı, geri kazanımı ile ilgili yer belirleme çalışmaları devam ediyor. Onu da hayata geçirdiğimizde  İzmir  Büyükşehir Belediyesi, dünyada bu konuda en ileri noktada olan Almanya'nın kuzeyi ile kıyaslanacak konuma gelecek" diye konuştu. 


İzmir Büyükşehir Belediyesinin merhum Başkanı Ahmet Piriştina zamanında temeli atılan ve 10 yıl önce hizmete giren Menderes'teki Havza Atık Su Arıtma Tesisinin Tahtalı Havzasının korunmasına hizmet ettiğini vurgulayan Kocaoğlu, 634 bin avroya mal olan tesiste güneş enerjisi ile çamurların yüzde 20 katı maddeden yüzde 80 katı maddeye dönüşeceğini, uzak bölgelerdeki çamurların Çiğli'deki Çamur Çürütme ve Kurutma tesisine taşınmayacağını ve nakliye maliyetlerinde önemli oranda tasarruf sağlayacaklarını söyledi. 


"Tramvayın temelini atacağız" Kentteki yatırımlara ilişkin bilgiler de veren Kocaoğlu, yasal sıkıntılar nedeniyle geciken Balçova Teleferik inşaatında ilerlediklerini, Gaziemir Yeni Fuar Kompleksinde hızla çalıştıklarını ifade etti. 


Konak ve Karşıyaka tramvaylarının temelini yakında atacaklarını söyleyen Aziz Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ulaşımda 90 dakika Türkiye'de ilk defa başlayan bir uygulamadır. Şimdi aktarmalı sisteme geçtik. Tabi ki alışkanlıkları bir iki günde değiştirmek mümkün değil. 10 yıldır belediye başkanlığınızı yapıyorum. Kentin ve kentlinin aleyhine bir konuyu ne düşündük ne imza attık. 


Aktarmalı sistem kentlinin lehine bir sistemdir. Benim sizden talebim bunun yerleşmesi için elinizden gelen çabayı göstermeniz. Eğer bir hata varsa düzeltmeye hazır olduğumuzu belirtmek isterim. 


Raylı sistemler arttıkça aktarmalı sistem daha da oturacaktır. Önemli olan bu koşulları hazırlamaktır. Biz bütün gücümüzle okulların açılacağı eylül ayı ortalarında bir aksaklık yaşanmasını sağlamak için çalışıyoruz." Havza Atık Su Arıtma Tesisi'ndeki bin 600 metrekarelik alana kurulan sera sisteminde yılda 2 bin ton yaş çamur kurutulacak. 


Yeni Ekonomi 


Geri Dön