19 / 04 / 2024

İzmir'de Ümran Baradan Oyuncak Müzesi açıldı

İzmir'de Ümran Baradan Oyuncak Müzesi açıldı

İzmir'in ilk, Türkiye'nin ikinci oyun ve oyuncak müzesi Konak Belediyesi'nce açıldı



Bini aşkın oyuncağın sergilendiği Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi için, bina hariç 1 milyon liralık yatırım yapıldı

Günde ortalama 500 kişinin ziyaret ettiği müzede önümüzdeki günlerde Hacivat Karagöz, oyuncak yapımı ve boyama atölyeleri de hizmet verecek.

Konak Belediyesi, İzmir' i müzeler kenti yapma yolunda ilk adımı attı. Dünyaca ünlü seramik sanatçısı Ümran Baradan'ın bağışladığı Varyant'taki müstakil binada, Türkiye' nin ikinci oyun ve oyuncak müzesi kuruldu. Kimi 1860'larda yapılmış bini aşkın oyuncağın yer aldığı müze, bina hariç 1 milyon liraya mal oldu. Ümran Baradan'ın adının verildiği müzenin girişi, çizgi kahramanların heykelleriyle dolu. Duvarları saklambaç, birdirbir, misket, seksek oynayan; cebinde sapan taşıyan, ip atlayan ve uçurtma uçuran çocukların rölyefleriyle kaplı. Hayali Deniz Özgökbel, "Karagöz ve Hacivat" oynatıyor, unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerimizi çocuklarla tanıştırıyor. Devlet Tiyatrosu sanatçısı İbrahim Raci Öksüz de masallar anlatıyor.

Türkiye'ye örnek oldu
Konak Belediyesi'nin butik müzeler zincirinin ilk halkası olan Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, kısa sürede Türkiye'ye örnek oldu. Antalya'da geçtiğimiz günlerde Mahalli İdareler Araştırma ve Geliştirme Derneği'nin öncülüğünde düzenlenen Üretken Proje Yarışması'nda sosyoekonomik ve kültürel projeler dalında birincilik ödülüne layık görüldü.

Başkan Hakan Tartan, kent ve kentli için projeler ürettiklerini, birer birer hayata geçirdiklerini söyledi. Tartan, "Göreve geldiğimiz günden bu yana

İzmir tanınırlığını artırmak, sosyal, kültürel ve ekonomik anlamada kente katkı sağlamak için çalışıyoruz. İzmirlilerden aldığımız destekle, Ümran Baradan  Oyun ve Oyuncak Müzesi gibi rüyayı gerçekleştirdik. Çocuklarımızın ve gençlerimizin oyun-oyuncak tarihiyle ilgili birçok bilgi edinebilecekleri, aynı zamanda kent turizmine katkı sağlayacak bir müzeyi İzmir'e kazandırdık. Butik müzeciliği İzmir'de başlattık" diye konuştu.

Altı müze daha yolda
Başkan Tartan, önümüzdeki günlerde Maske ve Kostüm, Çalgı ve Karikatür, Ege Medeniyet, Folklor ve Kostüm Tarihi, Şiir ve Asker Atatürk müzelerini hizmete açacaklarını da müjdeledi.
Posta


Geri Dön