29 / 03 / 2024

İzmir'de yapılan yeni konutlarda zemin sağlamlığı ön planda!

İzmir'de yapılan yeni konutlarda zemin sağlamlığı ön planda!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İzmir'de inşa edilen konutlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurum, yeni konutların inşasında binaların sağlamlığına ve zeminin özelliğine dikkat ettiklerini ifade etti.



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 30 Ekim 2020'de İzmir'de meydana gelen depremden sonra İzmir'deki depremzedelerin yaralarını sarmak ve şehrin 50 yıllık deprem dönüşümünü bitirmek amacıyla çalıştıklarını dile getirerek, "Bugün depremzede vatandaşlarımız 'Allah sizden razı olsun.' diyor. Bizim için en büyük mutluluk budur. Depremzede kardeşlerimizin duasını almaktır. Bu anlayışla çalışmalarımızı yürütüyoruz. İnşallah sonuna kadar da söz verdiğimiz gibi onları yalnız bırakmadan konutlarını, okullarını vereceğiz" diye konuştu.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; İzmir'de meydana gelen sarsıntıda en çok hasar gören Bayraklı'da depremzedeler için inşası devam eden konut projeleri ile rezerv alandaki projelerde incelemeler yapan Bakan Kurum, çalışmalardaki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

İzmir de yapılan yeni konutlarda zemin sağlamlığı ön planda!

Depremzedelerin yaralarını sarmak için çalışmaları hızla sürdürdüklerini, onlar için bir saatin dahi önemli olduğunun farkında olduklarına dikkat çeken Murat Kurum, ülke genelinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2013'te başlattığı seferberlik kapsamında bugüne kadar 2,5 milyon konutu dönüştürdüklerini, 10 milyon vatandaşın can ve mal güvenliğini teminat altına aldıklarına vurgu yaptı.

Hedeflerinin her sene 300 bin, gelecek 5 senelik dönemde de 1,5 milyon konutu dönüştürmek olduğuna dikkat çeken Kurum, dönüşüm konusunda hızlı, gönüllü ve yerinde prensipleriyle çalıştıklarını dile getirdi.

Yalnızca İzmir'de depremzedelere 10 milyon TL kira, taşınma gibi yardımlar yaptıklarını,  İzmir  iş dünyası iş birliğiyle depremde yaşamını yitirenlerin ailelerine konut hibe etmek amacıyla çalışma sürdürdüklerini belirten Kurum, şunları kaydetti:

"Belediye başkanlarımıza da talimatımız şudur; ağır, orta ve az hasarlı binalar için belediyelerimiz de işin bir tarafından tutacak. Vatandaşımız da dönüşmeye razı. Bakanlık olarak biz de verilmesi gereken her türlü desteği vereceğimizi, belediyelerimize de ilettik. Gelen her türlü talebi karşılamaya gayret gösteriyoruz. İnşallah en kısa zamanda da onların yarasını saracak desteği vermeye çalışıyoruz. Amacımız 50 yıllık, 100 yıllık planları yapmak. Bu alanda İzmir'in deprem dönüşümü noktasında 50 yıllık planlamasını yapacak şekliyle hareket ediyoruz."

İzmir de yapılan yeni konutlarda zemin sağlamlığı ön planda!

- "Eser siyaseti yapmaya gayret gösteriyoruz"

Bayraklı'daki rezerv alanda yeşilin içinde, okuluyla, sosyal donatısıyla yatay mimari esaslı proje hayata geçirdiklerine vurgu yapan Bakan Kurum, yüzde 90'ı deniz manzaralı konutların cazibe merkezi olacağına dikkat çekti.

"Eser üretiyoruz ve eser siyaseti yapmaya gayret gösteriyoruz" diye konuşan Murat Kurum, "Sayın Cumhurbaşkanımızdan da öğrendiğimiz budur, gittiğimiz her yerde verdiğimiz sözleri tutuyoruz. Bugün depremzede vatandaşlarımız 'Allah sizden razı olsun' diyor. Bizim için en büyük mutluluk budur. Depremzede kardeşlerimizin duasını almaktır. Bu anlayışla çalışmalarımızı yürütüyoruz. İnşallah sonuna kadar da söz verdiğimiz gibi onları yalnız bırakmadan konutlarını, okullarını vereceğiz" diye konuştu.

Bakan Kurum, gazetecilerden gelen "deprem yönetmeliğine uygun olmayan binalarla" ilgili soru üzerine, İzmir depreminde yıkılan Rıza Bey Apartmanı'nın zemininin çok kaygan, yumuşak olduğunu, 4-5 metre kazdıktan sonra zeminden su çıktığına vurgu yaparak, yeni konutların inşasında binaların sağlamlığına ve zeminin özelliğine dikkat ettiklerini ifade etti.

İzmir de yapılan yeni konutlarda zemin sağlamlığı ön planda!

Murat Kurum, kentsel dönüşüm noktasında ada bazında anlaşmalar yapan vatandaşlara istekleri kapsamında finans, teknik destek ve garantörlük gibi konularda destek sunacaklarını dile getirdi.

- Depremzedelerin sorunlarını dinledi

Diğer  taraftan, Murat Kurum, Bayraklı bölgesindeki temasları sırasında depremzedelerle görüştü. 

Depremzedelerin sorun ve isteklerini dinleyen Bakan Kurum'un yanına yaklaşan Gülnaz Gönülçalan, 3 yaşından beri gurbette olduğunu, kazandıkları parayla bir ev alabildiklerini, onun da depremde yıkıldığını söyledi.

Depremde yıkılan konutunun tekrar inşa edildiğini söyleyen Gönülaçan, "O kadar memnunum ki elim ayağım titriyor. Politika yapmıyorum. Önce CHP'liyim yanlış anlamayın. Başımdan geçenleri söylüyorum. Sözünüzün arkanızda duruyorsunuz. Yaptığınız işi bitiriyorsunuz. Bu bizim çok hoşumuza gidiyor. Cumhurbaşkanımıza da saygılar sunarız" şeklinde konuştu.

İzmir de yapılan yeni konutlarda zemin sağlamlığı ön planda!

Bakan Murat da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın temel attığında söz verdiğine dikkat çekerek, şunları kaydetti:

"Ağustos itibarıyla konutlarımızı etap etap teslim etmeye başlıyoruz. Şu gördüğünüz şu an temel seviyesinde olan inşaat, inşallah ağustos sonu itibarıyla bitecek. İnşallah eylül ayında vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. Deprem ekim ayında oldu tüm Türkiye İzmir için üzüldü. Yaraları sarmak üzere çalışmalar yaptık. Bitene kadar da sözümüzün arkasındayız inşallah."

İzmir'e 2 milyar 200 milyon TL'lik kentsel dönüşüm yatırımı!


Geri Dön