28 / 03 / 2024

İzmir'de yüzer müze hizmete açıldı!

İzmir'de yüzer müze hizmete açıldı!

Atatürk' ün annesi Zübeyde Hanım'ın ismini taşıyan ve hem müze hem de gençlere denizciliğin anlatılacağı eğitim merkezi olarak hizmet verecek gemi, Karşıyaka iskelesinde hizmete açıldı.



Açılış töreninde konuşan eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve AK Parti  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, bugün İstiklal Marşı'nın kabul edilişinin yıl dönümü olduğunu, dünyada "Korkma" diye başlayan başka bir İstiklal Marşı'nın olmadığını, bunun da Türk milletinin vasfı ve özellikleri arasında yer aldığını belirterek, "Mevlam bu millete bir daha İstiklal Marşı yazmayı nasip etmesin" dedi.


Yıldırım, Gezi olayları sırasında yaralanan ve dün hayatını kaybeden Berkin Elvan'a Allah'tan rahmet, ailesine de başsağlığı ve sabır diledi.


Ülkenin birliği, beraberliği, kardeşliğinin her şeyin üstünde olduğunu, bu topraklarda düşmana karşı tek vücut, yürek olmuş bu milletin kendi arasında bir ayrışmaya başlarsa bunun düşmandan daha çok zarar vereceğine dikkati çeken Yıldırım, "Onun için şartlar ne olursa olsun birliğimizi, beraberliğimizi, kardeşliğimizi korumamız, geliştirmemiz lazım" diye konuştu.


Zübeyde Hanım gemisinin 1987 yılında şehir hatları adına inşa edildiğini ve uzun yıllar İstanbullulara boğazda iki yaka arasında taşımacılık hizmeti verdiğini, görevini bitirdikten sonra da ömrünü tamamladığını anlatan Yıldırım, Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın ismini yaşatmak ve bundan sonraki dönemde de gençlere amatör denizciliği öğreten bir müze olarak hizmet etmesi için geminin elden geçirildiğini kaydetti.


Söz konusu geminin İstanbul'dan gelerek Zübeyde Hanım'ın kabrinin bulunduğu Karşıyaka'da sahile demirlediğini ifade eden Yıldırım, şöyle konuştu:


"Bu gemi sadece bir yüzer müze değil aynı zamanda eğitim salonu ve atölyeleriyle de genç yavrularımıza, öğrencilerimize çok büyük destek verecek. Bu yüzer gemi, şimdi Karşıyaka'da, İzmirli hemşehrilerimizin özellikle gençlerimizin ziyaretine açık olacak ama bu bütün İzmir'in yüzer denizcilik müzesi, Zübeyde Hanım'ın anılarını yaşatan bir müze olacak. Zübeyde Hanım adını taşıyan bu müze istendiği takdirde başka sahillere, başka illere de gidebilme kabiliyetine sahip. Geminin motorları tamamen yenilendi, bütün aksamları elden geçti. İstanbul'dan çekilerek değil kendi gücüyle geldi. Şunu söyleyebilirim. Körfezde ulaşım için çalışan gemilerden daha iyi durumda, öyle de bir performansı var. İzmir Körfezi'nde çalışan gemilerin maalesef yaş ortalaması 30'a yaklaşmış. O yüzden de körfezde deniz taşımacılığı beklenen ilgiyi, rağbeti görmüyor. Ancak 36 bin İzmirli hemşehrimiz deniz ulaşımını kullanıyor. Burada hemen ayağımızın dibindeki Allah'ın bahşettiği doğal asfaltı yeterince kullanamıyor. Onun yerine sahilden saatlerce karayoluyla gitmek mecburiyetinde kalıyor. İnşallah bunların hepsi değişecek. İzmir deniz ulaşımında da metroda da otobüs, minibüs toplu taşımacılıkta da hakettiği yere gelecek. 30 Mart bir anlamda her ne kadar bir referandum havasına sokulsa da İzmir için yerel hizmetlerin başlayacağı tarih olacaktır. İzmir yıllardır bu yerel hizmetlere hasret kaldı."


- "Tek birinciliği imarsız, ruhsatsız yapılaşmalar"


İzmirlilerin kentin geçmiş 30 yılını hayal eder durumda olduğunu, vatandaşların "İzmir 30 yıl önce şöyle güzeldi, şuyu, buyu vardı" dediğini dile getiren Yıldırım, "Geçmiş 30 yılını özlemek yerine gelecek 30 yılını hayal eder halde olmalıdır. Bu işte bir terslik var. Halbuki şehrin geleceğini kurgulamamız, hayal etmemiz lazım. Bunun için bu güzel yüzer müze, bir yandan büyük Atatürk'ün validesi Zübeyde Hanım'ın hatırasını yaşatırken diğer yandan da genç yavrularımıza denizciliği, deniz sevgisini öğretecektir. Bugün İzmir'de ilklerden en var diye sorarsanız tek bir şey var. İzmir'in birinci olduğu tek konu imarsız, ruhsatsız yapılaşmadır. Onun dışında hiçbir birinciliği kalmadı. Bu İzmir'in hak ettiği bir şey değil" şeklinde konuştu.


Yıldırım, geminin iskeleye demirlemesine izin veren Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ve emeği geçenlere teşekkür etti.


- "Denizci millet, denizci ülke"


Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakcı ise Binali Yıldırım'ın bakanlığı döneminde "Denizci millet, denizci ülke" olmanın sözle olmayacağını, bir şeyler yapılması gerektiğini kendilerine söylediğini, bunun üzerine çeşitli sosyal projeler ürettiklerini anlattı.


Seyir fenerlerine girilmesinin eskiden yasak olduğunu Yıldırım'ın talimatıyla bunların vatandaşların ziyaretine açıldığını dile getiren Orakcı, Zübeyde Hanım gemisinin de hurdaya ayrıldığını, başı boş dururken Yıldırım'ın talimatıyla yenilendiğini ve müze haline getirildiğini kaydetti.


Konuşmaların ardından Orakcı, Yıldırım'a plaket verdi.


Yıldırım, Orakcı ile AK Parti İzmir milletvekilleri Mehmet Tekelioğlu, İlknur Denizli ve protokol üyeleri yüzer müzenin açılış kurdelesini kesti ve gemiyi gezdi.


AA


Geri Dön