28 / 03 / 2024

İzmir'deki depremzedeler için Bir Kira Bir Yuva projesi!

İzmir'deki depremzedeler için Bir Kira Bir Yuva projesi!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptığı açıklamada, İzmir'deki deprem sonrası barınma ihtiyacı olanlar ile kira yardımında bulunmak isteyenleri aynı platformda buluşturacak "Bir Kira Bir Yuva" adlı projeyi hayata geçirdiklerini duyurdu.



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,  İzmir  Ulaşım Merkezi'nde (İZUM) gerçekleştirdiği basın toplantısında, Bayraklı ilçesinde büyük hasara neden olan deprem sonrası çalışmalarına değindi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Türkiye'nin her yerinden destek için gelen ekiplere teşekkür eden Soyer, olağanüstü mücadele ile kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının sürdürüldüğünü söyledi.

Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesinin de 540 itfaiyecisi ile görev başında olduğunu, çalışmalara katılan bazı itfaiye erlerinin kendi ailelerini enkazdan çıkardığını belirtti.

Uyku tulumu desteği gibi kampanyalar düzenleyerek depremzedelere destek olmak istediklerini dile getiren Tunç Soyer, 81 ilden ve 340 ayrı noktadan muazzam destekler aldıklarını belirtti.

- Hasar tespit çalışmaları ve yardım rakamları

Tunç Soyer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonuyla 11 bin 97 binada hasar tespit çalışması yapıldığını belirterek, 124 binanın ağır hasarlı, 119 binanın orta hasarlı, 730 binanın da az hasarlı olduğunun belirlendiğini söyledi.

Soyer ağır hasarlı binalardan 102'sinin ağır durumda olduğunu, 8'inin yıkıldığını, 14'ünün de acil yıkılması gerektiğini belirtti.

Sahadaki arama kurtarma personeli sayısının diğer kentlerden gelenlerle 2 bin 95 sayısına ulaştığını dile getiren Soyer, "Sahadaki toplam personel sayımız 8 bin 533'e ulaştı. Görev yapan iş makinesi 267'den 312'ye çıktı ve 598 kamyon moloz toplandı." diye konuştu.

- Aylık 2 bin lira kira desteği

Tunç Soyer destek hizmetlerinde yeni bir sayfa açtıklarını ve "Bir Kira Bir Yuva" adlı proje başlattıklarını da söyledi.

Proje kapsamında bir internet sayfası hazırladıklarını, burada deprem sonrası barınma ihtiyacı bulunanlar ile bağış yapmak isteyenleri bir araya getireceklerini belirten Soyer, "İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak hızlı ve kolay çözüm üretmek istedik. 'Bir Kira Bir Yuva' bu arayışın sonucunda ortaya çıktı. Diliyorum ki en kısa sürede İzmirli hali vakti yerinde olan vatandaşlarımız bu desteği verecek ve en hızlı şekilde vatandaşlarımızı çadırlardan kurtarıp başlarını sokacakları bir yuva ile buluşturmuş olacağız." diye konuştu.

İhtiyaç sahiplerinin TC kimlik numaraları ve isimleri ile siteye kayıt yaptırabileceğini belirten Soyer, yardımseverlerin de aylık 2 bin liralık kira bedeli üzerinden depremzedelere destek olabileceklerini belirtti.

Soyer, yardım süresiyle ilgili olarak 5 ay gibi bir sürecin belirlendiğini ancak bağış sahibinin gücüne göre daha az da olabileceğini dile getirerek, dileyenlerin de "evim kullanılsın" seçeneği ile yazlık veya ikinci konutunu depremzedelere açabileceğini belirtti.

Projeye acil ihtiyacı olan depremzedelerin başvurabileceğini dile getiren Soyer, "İlk etapta 124 ağır hasarlı binada yaşayanlarla ilgili çözüm üretiyoruz." diye konuştu.

- 1999 öncesi binalara karne

Tunç Soyer, depremde yıkılan 17 binanın tamamının 1992 ile 1997 arasında ruhsatlandığına işaret ederek, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Biz bu bilgiden yola çıkarak 1999 öncesinde ruhsat almış binaların İzmir'de tek tek kontrolünü yapıp her bina ile ilgili deprem güvenlik karnesi vermek üzere çalışıyoruz. Sadece bunlarla sınırlı kalmayacak, bunu bütün İzmir'e yaymayı istiyoruz. İzmir yapı stoku için deprem güvenlik karnesi çıkaracağız. Önce 1999'dan önce ruhsatlanmış yapılarla başlayacak. Özellikle zemin katı ticarethaneye dönüşmüş olanlarla başlayacağız. Ahmet'i Mehmet'i suçlayarak bir şey yapmak derdinde değiliz. İzmir'de yaşayan herkesin güven duygusuyla yaşamasını sağlayacağız."

 

İzmir'de deprem konutlarının inşasına 1 ay içinde başlanacak!


Geri Dön