25 / 04 / 2024

İzmir'deki mülteciler için kira destek dayanışması başlatıldı!

İzmir'deki mülteciler için kira destek dayanışması başlatıldı!

Koronavirüs salgını herkesin sağlığını tehdit ederken bir yandan da ekonomik krizin getirdiği yük gün geçtikçe artıyor. Bu süreçte mültecilerin kiralarını ödeyememe durumları da arttı. İzmir Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi, mülteciler için kira destek kampanyası başlattı...



Koronavirüs salgını herkesin sağlığını tehdit ederken bir yandan da ekonomik krizin getirdiği yük gün geçtikçe artıyor. Bu süreçte mültecilerin yeterince zor olan hayat koşulları daha da zorlaştı ve bir kısmı açlık ve evsiz kalma riskiyle karşılaştı. Salgının neden olduğu zorluklar karşısında çok sayıda mülteci evden çıkarılmakla tehdit edilirken ekonomik desteğe ihtiyaçları da giderek fazlalaşıyor.

Gazete Duvar'dan Nuray Pehlivan'ın haberine göre;  İzmir  Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi, mülteciler ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik “Kira Destek Dayanışması” kampanyası yürütüyor. Meclisin başkanı Mete Hüsünbeyi, 20 yaş altı mültecilerin sigortasız çalıştırıldıkları için çalışma belgeleri olmadığını ve işe gidemediklerini belirtti. Hüsünbeyi, pandemi sürecinde mültecilerin adeta yok sayıldıklarını dile getirerek, "Mülteciler kısa sürede ev kiralarını ödeyemez hale geldi" diye konuştu.

Bu amaçla yeni bir dayanışma çalışması başlatan Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi, mülteciler ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik “Kira Destek Dayanışması” kampanyası başlattı.

Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi başlattıkları dayanışmaya ilişkin konuştu.

Hüsünbeyi, salgından dolayı işlerini kaybeden mültecilerin kiralarını ödeyememeleri sonucunda evden çıkarılma tehlikesiyle de karşılaştıklarına vurgu yaparak şunları kaydetti:

“Mülteciler kısa sürede ev kiralarını ödeyemez hale geldi. Ev sahipleri ile münakaşalar artıyor. Buna bir de geçim derdi, temel ihtiyaçlarını karşılayamama durumu eklendi. Öncelikli olarak bu dönemde mülteci, göçmen ve zor durumda kalan vatandaşlarımızın kira ödemeleri ertelenmeli, kira yüzünden hiç kimse evlerinden çıkarılmamalıdır. Tabii bunu yaparken ev sahiplerinin de mağdur olmaları engellenmelidir. Pandemi sürecinde mültecilerin adeta yok sayıldıklarını görüyoruz. Yoğunluklu olarak mülteci, dayanışma ve hak örgütleri bu kesimle ilgilenmeye çalışıyor. Oysaki mülteciler tüm insanlar gibi hak sahibi kişilerdir. Devletin, yerel yönetimlerin, uluslararası kuruluşların bu çevreyi de içine alan daha etkili çalışma içinde olmaları gerekiyor.”

‘DUYARLI HERKESİ BU DAYANIŞMAYA DAVET EDİYORUZ’

Bu saiklerden hareketle zor durumda bulunan mülteci ve vatandaşlara yönelik “Kira Destek Dayanışması” başlattıklarını belirten Hüsünbeyi, bu dayanışmanın mülteciler de dahil olmak üzere işlerini ve gelirlerini kaybeden insanları da kapsadığına dikkat çekti. Hüsünbeyi sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu dayanışmada destekçilerle, ihtiyaç sahibi kiracılar eşleştirilecek, kiralar doğrudan onlara gönderilecektir. Kiracıya gönderilecek katkının üst limiti 600 TL olup, alt limit olmayacaktır. Bir kişi birden fazla kira desteğinde bulunabileceği gibi, eksik gönderilmesi durumunda, kalan kısmı diğer destekçilerden sağlanacaktır. Para gönderisi, kiracının banka hesabına ya da PTT üzerinden yapılabilecektir. Bugün mültecilerle ve yoksul kesimlerle dayanışmanın her kesimin sorumluluğu olduğunu düşünüyoruz. Duyarlı tüm insanlarımızı miktarı önemli olmadan bu dayanışmaya davet ediyoruz.”

Amasya'da İyilik Hareketi üyeleri 4 esnafın kirasını ödedi!


Geri Dön