26 / 04 / 2024

İzmir'deki tarihi evler kurtarılmayı bekliyor!

İzmir'deki tarihi evler kurtarılmayı bekliyor!

Amacına uygun restorasyonu yapılarak kurtarılması beklenen evlerin büyük çoğunluğu kaderine terk edildi. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri de Alsancak'ta bulunan Salih İşgören İlkokulu'nun hemen yanındaki 1450 Sokak'ta dikkat çekiyor.




İzmir'de kentin önemli kültür varlıklarından eski  İzmir  evleri, içinde kimse oturmayıp restore de edilmeyince tehlikeli yapılar haline geldi. Amacına uygun restorasyonu yapılarak kurtarılması beklenen evlerin büyük çoğunluğu kaderine terk edildi. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri de Alsancak'ta bulunan Salih İşgören İlkokulu'nun hemen yanındaki 1450 Sokak'ta dikkat çekiyor. Terk edilen, geceleri vatandaşların geçmeye korktuğu bu sokak girişine konulan "Dikkat bu sokakta yıkılma tehlikesi olan yapı bulunmaktadır" tebalası dikkat çekiyor. Çevre sakinleri ise, "Madem ki bu sokakta tehlike var, o zaman sokak tamamen kapatılmalı. Sokağa komşu okullar açıldığında eğitim görecek yüzlerce çocuk var. Üstelik görüntü kirliliği ve sokağın mezbelilek hali de son derece rahatsız edici" dedi. 


Yıkılabilir tabelası var

Öte yandan Basmane semtinde oteller sokağı girişinde kapısına bir dönem Atatürk'ün eşi Latife Hanım'ın da yaşadığına dair anı plaketi çakılan ve konak da kurtarılmayı bekliyor. Bu konağın duvarına da "Yıkılabilir" tabelası konuldu.



Yeni Asır


Geri Dön