25 / 04 / 2024

Halil Güvener'in Çeşme'deki tesisleri yıkılmayı bekliyor!

Halil Güvener'in Çeşme'deki tesisleri yıkılmayı bekliyor!

2001 yılında Çeşme Bağcılık şirketi kuran Halil Güvener'in Çeşme Ovacık- Ballıdağ mevkiindeki tesisleri 8 yıldır yıkılmayı bekliyor. İzmir Çevre ve Şehirclik İl Müdürlüğü konu ile ilgili açıklama yayınladı.



2001 yılında Çeşme Bağcılık isimli şirketi kurarak şarapçılık işine giren ünlü spekülatörlerden Halil Güvener'in  İzmir  Çeşme Ovacık- Ballıdağ mevkiindeki tesisleri 2009 yılından bu yana yıkılmayı bekliyor. 


2015 yılında Muhittin Dalgıç yönetimindeki Çeşme Belediyesi, şarap, meyve suyu ve zeytinyağı üretilen tesislerdeki ahşap kulübe, restoran ve tek katlı dükkanları yıkarak sembolik bir müdahale gerçekleştirmişti.


Asıl işlem yapılması gerekilen Türkiye'nin bağ ortasındaki tek fabrika binasına, 60 metre yüksekliğindeki kuleye ve yerin altında yüz binlerce şişenin saklanabildiği mahzenlere dokunulmadı. Çeşme Bağcılık, 8 yıldır yıkılması gündemde olan yasa dışı inşa edilmiş yapılarda faaliyetini sürdürüyor. 


Son olarak Çeşme Bağcılık'ın sahibi Güvener Ailesi'ne 19 Eylül 2016 tarihinde yıkımın başlanacağı tebliğ edildi. Çeşme Belediyesi, yıkım için yeterli ekip ve araca sahip olmadığını belirterek yıkım işlemlerini yarım bıraktı. 


İzmir Çevre ve Şehirclik İl Müdürlüğü'ne konuyla ilgili gönderilen yazıda, “Şarap fabrikası, şarap deposu ve kulenin Çeşme Belediyesi'nin imkan ve kabiliyeti dahilinde yıkılamayacağı” belirtilerek yardım istendi. 16 Kasım 2016'da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yıkım işinin kanunlara göre belediye tarafından yapılması gerektiğini hatırlatarak, gerekli iş gücü, teknik ekipman ve personelin ihale yoluyla piyasadan temin edilebileceğini söyledi. Ardından işlemlerin başlatılmaması üzerine, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 14 Nisan 2017'de benzer bir yazıyla belediyeden ivedilikle yıkımın gerçekleştirilmesi talep edildi. O tarihten bu yana imar mevzuatına aykırı ruhsatsız yapılara müdahale edilmedi'' denildi.



Sözcü


Geri Dön