25 / 04 / 2024

İzmir'e Öresund'a benzeyecek köprü yapılacak!

İzmir'e Öresund'a benzeyecek köprü yapılacak!

Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'in Çılgın Projesi'ni açıkladı. İnciraltı- Bostanlı arasında köprü yapılacak. İsveç ile Danimarka'yı birbirine bağlayan Öresund'a benzeyecek köprünün maliyeti 4 milyar lira olacağı belirtildi....



İzmir'den milletvekili adayı olunca Ulaştırma Bakanlığı'ndan istifa eden Binali Yıldırım, önceki gün gazetelerin ekonomi servislerinin temsilcileriyle İstanbul'da bir araya geldi. Yıldırım,  İzmir  için 35 milyar dolarlık 35 projenin 2 Haziran'da Başbakan Erdoğan tarafından açıklanacağını kaydetti. Bunlardan en fazla dikkat çekeni İnciraltı-Bostanlı arasında bir kısmı suyun altında tüp tünel, bir kısmı da suyun üzerinde kalacak köprü olacağa benziyor. Bu projenin esin kaynağı ise İsveç'i Danimarka'ya bağlayan Öresund köprüsü olmuş. "Çevreyolu yapıldı ama Karşıyaka ve İzmir tarafındaki bağlantı eksik. İnciraltı ile Bostanlı arasında bir kısmı suyun altında batırma tüp tünel bir kısmı suyun üzerine kazıklar çakılarak yapılacak köprü yapılacak" deyince "İzmir'in çılgın projesi bu mu" sorusu geldi hemen. "Bu çılgın bir proje" diyerek yatırım maliyetinin 1.5-2.5 milyar lira arasında olduğunu söyledi. Yıldırım, projeye demiryolununun da eklenmesi durumunda yatırımın 4 milyar liraya kadar yükseleceğini belirtti. İzmir'le ilgili projeleri anlatmak isteyen Yıldırım, 2003'ten bugüne kamunun İzmir'e 2.5 milyar liralık yatırım yaptığını anlattı. Ancak buna ihalesi yapılan 11 milyar dolarlık İzmir-İstanbul otoyol projesi ile geçtiğimiz günlerde temeli atılan 2.5 milyar liralık Çandarlı Limanı dahil değil. İzmir Kemalpaşa'ya 3 milyon metrekarelik lojistik merkezi kurmak için harekete geçtiklerini ve yatırım tutarının 300 milyon lira olarak öngörüldüğünü anlatan Yıldırım "Proje Türkiye ekonomisine yıllık 95 milyar

YASAK KOYANIN KARŞISINDAYIM
İNTERNETTEKİ yasaklarla ilgili tartışmayla ilgili söyleyecekleri vardı Yıldırım'ın. "İnternette yasak koyan karşısında beni bulur" diyen Yıldırım bürokrat arkadaşlarla konuştuğunu ve hiçbir şekilde yasak olmayacağını dile getirdi. Yıldırım, internette filtrelemelerin başlayacağı 22 Ağustos'la ilgili olarak şunları söyledi: "Devlet buraya karıştığında 'Bu işte bir bit yeniği var' diye düşünülüyor. Yapılan düzenleme yüzünden oluşan 'internet daraltılıyor' algısı var. Eğer böyle bir algı oluşmuşsa karışma o zaman. 22 Ağustos tekrar gözden geçirilir."

İKİ ÜLKEYİ BAĞLIYOR
Danimarka'nın başkenti Kopenhag ile İsveç'in Malmö şehrini birbirine bağlayan Öresund Köprüsü'nde 2 şeritli demiryolu ve 4 şeritli karayolu bulunuyor. 2000 yılında açılan köprünün 4 kilometresi tüp geçit, 8 kilometresi köprü ve bir de suyun ortasında suni bir adadan oluşan 3 bölümü var.

Google'ın kaçışı yok vergisini ödeyecek
Google'ın hala Türkiye'de vergi ödememesi ile ilgili olarak Yıldırım şunları söyledi: "Vergi cezası kesildi ama hala vergi ödemiyorlar. Sadece burada açtıkları ofisin çalışanlarının vergisini ödüyor. Kaçışı yok ancak hem suçlu hem de güçlü. Burada para kazanıyorsa vergisini ödeyecek."

İzmir,bilişim ve lojistik merkezi
Binali Yıldırım, İzmir için bilişim, lojistik, teknoloji merkezi ve e-ticaret rolü belirlendiğini, kısa vadede düşünülen 4 projeyle 50 bin genç istihdamı hedeflediklerini söyledi. Yıldırım, bilişim altyapısında erişimi İzmir'den başlatacaklarını da sözlerine ekledi.

Sabah/TARIK YILMAZ


Geri Dön