26 / 04 / 2024

İzmirli depremzedeler Kasım'da yeni evlerine kavuşacak!

İzmirli depremzedeler Kasım'da yeni evlerine kavuşacak!

İzmir'de 30 Kasım'da meydana gelen deprem sonrasında evleri yıkılan vatandaşlar için inşa edilen konutlar gelecek ay hak sahiplerine teslim edilecek. 



İzmir'de 30 Ekim 2020'de meydana gelen depremde evleri yıkılan veya ağır hasara uğrayan depremzedeler için inşa edilen konutlarda anahtar teslimi, önümüzdeki ay başlıyor. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Merkez üssü Seferihisar açıkları olan, 117 kişinin yaşamını yitirdiği 6,6 büyüklüğündeki depremin üzerinden 1 yıl geçti. Şehir genelinde hissedilen depremin en ağır zararı Bayraklı ilçesinde oldu. Deprem sonrasında yıkılan veya acil yıkılması planlanan binaların yerine yenisi inşa edilmesi için ilçede 7 proje alanı saptandı. ek olarak konut rezerv alanı oluşturuldu. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nca (TOKİ) proje ve rezerv alanında devam eden çalışmalar dahilinde bazı ev ve iş yerlerinin inşaatı neredeyse bitiriyor. Deprem sonrası enkaz olan Rıza Bey, Doğanlar, Yağcıoğlu ve Yılmaz Erbek apartmanlarıyla Emrah ve Barış Sitesi'nin bloklarının yerinde de yeni binalar inşa edildi. 

Ağır hasarlı 500 bina yıkıldı 

Çevre ve Şehircilik  İzmir  İl Müdürü Ömer Albayrak, depremin hemen sonrasıdna hasar tespit çalışmalarının hızlı bir şekilde yapıldığını dile getirdi. Kent genelinde yaklaşık 210 bin binada tarama yapıldığını söyleyen Albayrak, depremde 680 binanın ağır hasar aldığını, 630 binanın da orta hasarlı olarak tespit edildiğini dile getirdi. 

Ağır hasar alan binaların 500'ünün yıkıldığını dile getiren Albayrak,  "Ağır hasarlı binaların yoğun olarak bulunduğu Bayraklı'da 7 proje alanı belirleyerek inşaat çalışmalarımıza başladık. 7 proje alanında şu an 1701 bağımsız bölümün yapımını gerçekleştiriyoruz. Depremin yıl dönümünde, kasım ayı içinde 1701 bağımsız bölümün 749'unu hak sahiplerine teslim edeceğiz." şeklinde konuştu.

İzmirli depremzedeler Kasım da yeni evlerine kavuşacak!

Şehir hastanesinin yan tarafında saptanan 375 hektarlık konut rezerv alanında 3 bin 649 bağımsız bölümün inşaatının da devam ettiğini dile getiren Albayrak, onları da senebaşı itibarıyla etaplar halinde hak sahiplerine teslim edeceklerini belirtti. 

Kira yardımları devam ediyor

Albayrak, evleri yıkılan veya ağır hasara uğrayan ev inşaatları sürerken mağdur olmamaları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kira yardımlarına devam ettiklerini dile getirerek, "İnşaatları teslim edilene kadar kira yardımı devam edecek. Şu an 1728 vatandaşımıza her ay kira yardımlarını devam ettiriyoruz." dedi.

Konutların özelliklerinin proje alanına göre değiştiğini belirten Albayrak, şöyle devam etti:

"2+1 ve 3+1 olacak şekilde planladık. Çünkü hak sahiplerine, bulunduğu yerde evlerini vermek üzere Sayın Bakanımızın bir talimatı vardı. Bu talimatı gerçekleştirmek için çalışmalar son hızla devam ediyor. Vatandaşlarımız biten örnek daireleri gördüğünde bir memnuniyet söz konusu. Dairelerin hepsi titizlikle projelendirildi. Evlerde bütün alanlar aktif olarak kullanılabilecek şekilde projelendirildi. O anlamda piyasada çok daha yüksek metrekare satılan evlerin kullanım imkanını karşılayacak bir şekilde, daha küçük metrekarede olmasına rağmen ihtiyaçları giderecek şekilde projelendirildi. Proje alanlarında yaptığımız evler zemin artı 5 kat. Kapalı veya açık otoparkı olanlar var. Daha önceki binalarında bu otopark alanları yoktu ama biz kendilerine otoparklar da yapıyoruz. Rezerv alanda sosyal donatı alanlarını oldukça geniş bırakıyoruz. Yeşil alanlarını geniş bırakıyoruz, resmi kurum alanları, parkı, bahçesi, çocuk oyun alanları olacak şekilde tasarlandı."

İzmir’in depremselliği haritalandırılıyor!


 


Geri Dön