26 / 04 / 2024

İzmirli depremzedelerden kredi tepkisi: Çadır kuracaklar!

İzmirli depremzedelerden kredi tepkisi: Çadır kuracaklar!

2020 senesinde 6,9 büyüklüğünde meydana gelen deprem sebebiyle evleri hasar alan İzmirli vatandaşlar uzun süredir devletten kredi bekliyor, istekleri onaylanmazsa Ak Parti İzmir İl Binasının önüne çadır kuracaklar.



İzmir'de 30 Ekim 2020'de 6,9 büyüklüğünde meydana gelen deprem sebebiyle evleri hasar gören deprem mağdurlarının evlerini dönüştürmek için kredi beklentisi hala sürüyor. 1 sene 4 aydır devletten minimum 600 bin Türk Lirası,  sıfır faizli, 20 sene ödemeli, 2 sene geri ödemesi olmayan kredi bekleyen deprem mağduru vatandaşlar, istekleri onaylanmazsa Ak Parti  İzmir  İl Binasının önüne yürüyerek çadır kuracaklar.

BirGün Gazetesi'nden Berkay Sağol'un haberine göre kredi konusunda çok üzgün ve kırgın olduklarını belirten İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, açıklamayı yaptı ve açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Biz mağdur ama mağrur insanlarız. Depremin üzerinden 16 ay geçti, biz hibe istemedik ağzımızdan bir kere bile hibe lafı çıkmadı. Biz onurumuzla ödeyebileceğimiz kredi istedik. Bizim 1999 yılından bu yana ödediğimiz ve şu anda milyarlarca dolar olan deprem vergisi ile bizim evlerimiz yapılması gerekirken biz bunu da talep etmedik. Biz, deprem vergisiyle bize sıfır faizli kredi olanağı sağlayın diyoruz."

İzmirli depremzedelerden kredi tepkisi: Çadır kuracaklar!

Kentsel dönüşümcü değil depremden mağdur olmuş vatandaşlar olduklarına dikkat çeken Haydar Özkan, "Bizim evimiz, yuvamız dağılmış, 15 ay geçmiş. Bu depremden yara almış 80 bin konut var. Ama bize reva görülen 400 bin TL kentsel dönüşüm kredisi. Bizde artık güven falan kalmadı. Vergilerini ödemeyip 'Vergimizi silin' diyenlerden değiliz. 400 bin TL'lik kentsel dönüşüm kredisinin aylık ödemesi olan 8 bin TL. Burada emekli insanlar, çalışan insanlar bu rakamları ödeyemez. Taleplerimizi dile getirmek için 6 Mart günü AKP İzmir İl Binası'na yürüyüp çadır kuracaktık ama dünyadaki savaş koşullarından dolayı şu anda eylemi erteledik. Ancak talebimizin arkasındayız eğer herhangi bir olumlu gelişme olmazsa gidip orada eylem yapıp çadır kuracağız." dedi.

YAPI STOĞU ÇALIŞMALARI İZMİRDE ARTMALI

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi tarafından deprem haftası nedeniyle  yapılan açıklamada, şu cümleleri kurdu:

"30 Ekim 2020 Ege Denizi'nde meydana gelen deprem Bayraklı ilçemizde ağır can ve mal kayıplarına neden oldu, İzmir ve çevresinde yoğun olarak hissedildi ve tüm İzmirimizi etkiledi. Yaralarını halen sarmaya çalıştığımız bu deprem, bize olası afetlere karşı bilimin ve tekniğin öngördüğü şekilde önlemler almamız gerektiğini bir kez daha hatırlattı. 30 Ekim Depremi’nin ardından önemli bir adım atılarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ile şubemiz arasında imzalanan protokol kapsamında Bayraklı İlçesi Yapı Stoku Envanteri tamamlanmış olup yürütülen bu çalışmaların tüm İzmir'e yayılması gerekiyor."

İzmirli depremzedelerden kredi tepkisi: Çadır kuracaklar!

Uygun olan yapıların daha az bir maliyetle güçlendirilebileceği gerçeğinin göz ardı edildiğine dikkat çekilen açıklamada, " İzmir'de yaşadığımız kentsel dönüşüm çoğunlukla, binaların yıkılıp yerinde yeniden yapılması biçimiyle ve rantın yüksek olduğu bölgelerimizle sınırlı bir şekilde devam ediyor. Günümüzde ranta cevap veremeyen bölgelerde ise özellikle son dönemde yaşanan inşaat yapım maliyetlerinin yükselmesiyle kaderlerine terk edildi. Ayrıca, tüm bu süreçlerde uygun olan yapıların daha az bir maliyetle güçlendirilebileceği gerçeğinin göz ardı edildiğini görüyoruz. Güçlendirme, nispeten hızlı ve ekonomik bir seçenek olarak değerlendirilmeli ve çok yönlü ve kapsamlı olarak ele alması gereken yapı güvenliğini sağlama konusunda her zaman bir seçenek olarak ortaya konulmalıdır." ifadelerine yer verildi.

İzmir Menderes'te deprem mağdurları için yeni imar planı onaylandı!

Serdar Sandal'dan İzmirli deprem mağdurlarına sevindiren haber!

İzmir Valiliği'nden deprem konutları açıklaması!


Geri Dön