19 / 04 / 2024

İzmit Gültepe'deki konut projelerine ilgi!

İzmit Gültepe'deki konut projelerine ilgi!

Büyük Kocaeli Gazetesi köşe yazarı olan İbrahim Gürsel bugünkü yazısında Kocaeli'deki gayrimenkul sektörünü değerlendirdi. İşte o haber...



Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre geçen yıl ilimizde 35.257 konut satışı olmuş. İçinde bulunduğumuz ekonomik şartlarda konut satışlarındaki bu artış, insanların ev sahibi olma özleminin hiçbir şekilde son bulmayacağını gösteriyor. 


Eskiden konut almak zordu. Para biriktirmek veya emeklilik tazminatını beklemek gerekiyordu. 

Şimdi uzun vadeli kredilerle ev sahibi olunuyor. İnsanlar bu fırsat bir daha gelmez diyerek gözünü karartıp, neredeyse maaşı kadar taksiti olan banka kredisi borcuna girip ev sahibi olmaya çalışıyor. 


Konut alırken genelde kamunun yaptığı projeler dikkate alınıyor. Özel müteahhitlerin yaptığı evlere güvenmek zor oluyor. Geçenlerde Derince Sırrıpaşa Mahallesinde bir fabrika çalışanının başına gelenleri okumuşsunuzdur. Özel bir müteahhit tarafından yapılan daireyi 2 oda, 1 salon olarak aldığı halde projenin aslının 1 oda 1 salon olarak hazırlandığını tespit etmiş. Evin ortasında bulunan kolonun aslında oradan geçen plastik tuvalet gideri borusunu gizlemek için yapıldığı ortaya çıkmıştı. 


Aldığı maaş asgari ücreti geçmez. İki çocuğu var. Evin içinde su borusundan gelen sesle yaşamaya mahkum olmak istemiyor. Haklı olarak bu kadar sıkıntı çekerek aldığım evde rahat etmek isterim diyor. Şimdi mahkemelerde hakkını arayıp, parasını geri almaya çalışıyor. 


Genelde belediyeler tarafından yaptırılan evlerde böyle bir risk bulunmaz. Veya bir sıkıntı yaşansa da karşınızda ciddi bir kurum olduğundan, hakkınızı alırsınız. 


Şahit olduğum bir olay var. İlimizde belediyenin yaptırdığı bir sitede bazı dairelerin mutfağında bulaşık makinesi ile buzdolabı karşı karşıya getirilmişti. Bu yüzden kullanışlı olmadığı, iki cihazın kapağı açılırken birbirini engellediği gerekçesiyle onlarca hak sahibi mahkemeye giderek 3 bin TL'ye yakın dolap yerlerinin yeniden yapılması için tadilat parası almıştı. 


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi son zamanlarda konut üretimini yavaşlatmıştı. Şimdi İzmit Belediyesinin Gültepe bölgesinde yaptıracağı yeni konut projesi var. Önceki gün ihalesi gerçekleşti. Altı katlı çok şık dairelerden oluşan bir proje. Belirttiğim nedenlerden dolayı bu proje de şimdiden büyük ilgi görüyor. Belediye kontrolünde yapılan konutlarda çok fazla sorun yaşanmaz düşüncesi ve konumu nedeniyle halkın dikkatini çekmiş durumda. 


İhalenin yapıldığı gün gazeteyi arayıp, dairelerin fiyatını soranlar oldu. Yolda görünce bu konuyu açıp, detaylı bilgi almaya çalışan arkadaşlar oluyor. 


İzmit Belediyesi, inşaatı yapacak firmayı ihale yoluyla belirledi. Çok karlı bir anlaşma yaptı. Konutların 110'undan fazlasını ve üzerine 660 bin TL nakit para alacak. Ama geriye kalan dairelerin halka kaçtan satılacağı, taksit oranları, hangi gelir grubuna hitap edeceği hakkında bilgi verilmedi. 


Müteahhit firma bu anlaşmadan kendine kalan kısmı mutlaka maliyeti ve üzerine elde edeceği kar miktarını hesap ederek satacak. Ama İzmit Belediyesi'nde kalacak konutlar nasıl değerlendirecek, dar gelirlilere mi satılacak yoksa aynı şekilde piyasa koşullarında hareket edip, belediyeye gelir kazandırmak mı amaçlanacak belli değil. Bu konuda halkın beklentisi var. En kısa sürede açıklama yapılması uygun olacağı düşüncesindeyim. 



İbrahim GÜRSEL/Büyük Kocaeli


Geri Dön