28 / 03 / 2024

İzmit Körfez Köprüsü'nde keson temeller batırıldı!

İzmit Körfez Köprüsü'nde keson temeller batırıldı!

İstanbul-İzmir yolculuğunu 3,5 saate indirecek Gebze- Orhangazi- İzmir Otoyolu projesinin en önemli geçiş noktası olan İzmit Körfez Köprüsü inşaatında köprü kulesi temel kesonları (suyun içinde kalacak bölüm) denize batırıldı...




İstanbul-İzmir yolculuğunu 3,5 saate indirecek Gebze- Orhangazi-  İzmir  Otoyolu projesinin en önemli geçiş noktası olan İzmit Körfez Köprüsü inşaatında köprü kulesi temel kesonları (suyun içinde kalacak bölüm) denize batırıldı.


Kocaeli’nin Dilovası ilçesi Diliskelesi’nde düzenlenen temel atma törenine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da katıldı.


Törende konuşan Başbakan Erdoğan, suyun dibinde 56'ya 72 ebatlarında temeller olduğunu belirterek, bu keson kuyularının bugün yerleştirileceğini söyledi. Erdoğan 15 metre civarındakinin zaten suyun altında olduğunu, 24 saat içerisine tamamen kaybolacağını ifade ederek, temelin batırma işlemenin bu gece saat 01.00'de tamamlanacağını bildirdi.


Önümüzdeki yıl sonu itibarıyla İzmit Körfez geçişi asma köprüsü ile Gebze-Kemalpaşa ayrımı ve İzmir bölümündeki çalışmaların tamamlanacağını dile getiren Erdoğan, projenin tamamında kamulaştırma çalışmalarında yüzde 80, yapım işlerinde yüzde 30 gerçekleşmeye ulaştıklarını söyledi.


Erdoğan, "Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu için bugüne kadar kamulaştırma çalışmaları ve inşaat işleri olarak 3 milyar 650 milyon yani, 3 katrilyon 650 trilyon harcama yapıldı. Bu harcama yaklaşık yarısını oluşturan kamulaştırma bedellerini devlet, diğer yarısını oluşturan inşaat bölümünü de projeyi üstlenen firmalar gerçekleştirdi" dedi.


Elvan: Projede takvimin önündeyiz


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da törende yaptığı konuşmada, proje kapsamında önemli adım attıklarını belirterek, Marmara’nın iki yakasını muhteşem bir köprüyle birbirine bağlayacaklarını söyledi.


"İstanbul-İzmir otoyolu ile yılda ülke ekonomisine 1 milyar 100 milyon liralık tasarruf sağlanacak" diyen Elvan, sözlerini şöyle tamamladı:


"İstanbul'u İzmir'le kapı komşusu yapacak bu proje, aynı zamanda Türkiye'nin ekonomik açıdan kalbini oluşturan ve 25 milyon vatandaşın yaşadığı Marmara ve Ege bölgelerini birbirine bağlayacak. Bu iller arasında hızlı, ekonomik ve güvenli seyahat imkanı oluşacak. Bu otoyolla 18 ilimiz ticaret ve sanayi alanında yeni canlanma yaşayacak. Bu otoyol, özellikle sanayi ürünlerinin taşınması, limanlara ulaşıp ihraç edilmesi noktasında da maliyetlerin azalmasına önemli katkı sağlayacak. Projede takvimin önündeyiz. Toplam 4 bin 320 personelimiz, bin 70 iş makine, 24 saat 3 vardiya halinde projeyi söz verdiğimiz tarihte yetiştirmek için canını dişine takarak çalışıyor. Gebze-Orhangazi-Bursa ve Kemalpaşa ayrımı, İzmir kesimlerinde bugün itibarıyla yapım çalışmalarında yüzde 30 fiziksel gerçekleşme sağlanmıştır. Şimdiden yapılan yatırım tutarı 3 milyar 650 milyon lirayı buldu.


Proje


İstanbul-İzmir arasında karayolu ulaşımını 3,5 saate düşürecek "Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi", tamamlandığında, mevcut devlet yoluna göre mesafeyi, 95 kilometre kısaltacak. Bu kapsamda 8-10 saatlik ulaşım süresi 3-3,5 saate inecek. Karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanacak. Otomobil ile mevcut yolu kullanarak Körfez'i geçmek 1 saat 20 dakika, feribot ile geçiş 45-60 dakikayken, planlanan Körfez geçişi ile mesafe 12 kilometreye, ulaşım süresi ise 6 dakikaya düşecek.


Projenin en önemli geçiş noktası olan İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü, bin 550 metre, orta açıklığı ve toplam 2 bin 682 metre uzunluğu ile dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada yer alacak. İzmit Körfez Geçişi'nin Asma Köprü, Kuzey ve Güney Yaklaşım Viyadükleriyle birlikte toplam uzunluğu 4 bin 540 metre olacak. Köprünün  "17 katlı apartman yüksekliğinde" ve yaklaşık 38 bin 400 ton ağırlığındaki keson temelleri Altınova Kaytazdere mevkisindeki ıslak havuzda tamamlandı.



Dünya


Geri Dön