25 / 04 / 2024

İzmit Körfez yeni bariyer sitemiyle atıklardan korunuyor!

İzmit Körfez yeni bariyer sitemiyle atıklardan korunuyor!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İzmit Körfezi’nin korunması için yeni projeler geliştiriyor. Körfeze dökülen akarsularla taşınan atıklar, Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’nın yeni bir uygulaması ile toplanarak bertaraf ediliyor.



İlk olarak Sarıdere üzerinde başlatılan çalışmayla derenin üzerine serilen seyyar su üstü sabit bariyer sistemi, akıntıyla gelen atıkların denize ulaşmadan toplanmasını sağlıyor.




ATIKLARI TOPLUYOR


Fuar arkasında denize dökülen Sarıdere üzerine enine yerleştirilen bariyer, yoğun yağışlar sonucu dereye karışan ot, dal gibi parçalar ile suya atılan pet şişe benzeri atıkları tutuyor. Su yüzeyinde biriken atıklar bariyer sayesinde denize ulaşamıyor. Bariyer derenin körfeze dökülmeden önceki 55 metrelik bölümüne monte edildi. Sık sık kontrol edilen bariyerin tuttuğu atıklar ekipler tarafından iş makineleri ile toplanıyor. Geçtiğimiz hafta sonu meydana gelen yoğun yağış sonucu bariyerin tuttuğu yaklaşık 2 ton atık dereden çıkarıldı. Toplanan atıklar daha sonra bertaraf ediliyor.




DEBİYE GÖRE HAREKET EDİYOR


Sabit bariyerler, bağlantı noktaları su seviyesinin yükselip alçalmasıyla birlikte hareket edebilecek niteliklere sahip aparatlar ile monte ediliyor. Bariyer, debi değişimlerinde suyun yüksekliğine göre aşağı ve yukarı hareket edebiliyor. Söz konusu sabit bariyerler sayesinde, özellikle yağışlı havalardan sonra dereler vasıtası ile İzmit Körfezi’ne dökülen yüzeysel katı atıklar artık Körfeze ulaşmadan toplanarak bertaraf edilecek. Bariyer sürekli olarak dere üzerinde atık biriktirecek. Bariyerlerden bir adet de Kullar’da yer alan Kirazlıdere üzerine kuruldu.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön