19 / 04 / 2024

İznik Gölü çevresindeki dolgu çalışması için soru önergesi hazırlandı!

İznik Gölü çevresindeki dolgu çalışması için soru önergesi hazırlandı!

Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, İznik Gölü çevresinde yapılan dolgu çalışmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Kayışoğlu sorularını Orman Ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na sordu..



İznik Gölü çevresindeki dolgu çalışması için soru önergesi hazırlandı!


Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, İznik Gölü çevresinde yapılan dolgu çalışmasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Kayışoğlu sorularını Orman Ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na sordu. 


Türkiye’nin 5. doğal büyük gölü olan İznik Gölü'nün ortalama derinliğinin 40 metre, batı doğu yönlü uzunluğunun ise 32 kilometre olduğunu ve birçok özelliği nedeniyle doğal sit alanı olduğunu dile getiren Kayışoğlu "Kültür Bakanlığı Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 1996 yılında aldığı karar doğrultusunda İznik Gölü’nün çevre düzeni planında belirlenmiş mutlak koruma ve yakın mesafe alanlarında hiçbir şekilde kalıcı yapılaşmaya izin verilmemesi gerekmektedir." dedi.


Doğal SİT alanı olan İznik Gölü’nün bir özelliği de uluslararası sulak alan olması olduğunu hatırlatan Kayışoğlu "Ramsar sözleşmesi kapsamında olan İznik Gölü aynı zamanda “Yaban Hayatını Koruma Sahaları, Yaban Hayatı Geliştirme Sahaları ve Yaban Hayvanı Yerleştirme Alanı” statüsüne de sahiptir. Bu da yaban hayvanlarının üremesine, korunmasına imkân veren doğal alanların korunmasını zorunlu kılmaktadır. Bölge, kuş ve biyoçeşitlilik alanı olarak da dikkat çekmektedir. 


Ancak, bütün bu özelliklerine rağmen İznik Gölü’nün Çakırca Mahallesi bölgesinde, “Burun” diye tabir edilen sazlık kısmında Büyükşehir Belediyesi ile İznik Belediyesi tarafından dolgu çalışması yapıldığı gözlenmektedir." dedi. Kayışoğlu, konu ile ilgili olarak 4 soru sordu.


Kayışoğlu'nun soruları


1. Doğal SİT Alanı olan İznik Gölü çevresinde Büyükşehir ile İznik Belediyesi hangi amaçla bu alanı doldurmaktadır?


2. Doldurulan alanla ilgili Kültür ve Tabiat Varlıklarım Koruma Kurulu, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarından amaca yönelik bir görüş alınmış mıdır? Görüşleri nedir?


3. Dolgu alanıyla ilgili gerçekleştirilen fizibilite çalışması ve risk analizi yapılmış mıdır? Sonuçları nedir?


4. Bütün bu çalışmaların sonucunda İznik Gölü doğal ve turistik özellikleri bakımından nasıl etkilenecektir?


Ramsar sözleşmesi nedir?




Geri Dön