29 / 03 / 2024

İznik'te kazı sırasında Senato Sarayı kalıntıları bulundu!

 İznik'te kazı sırasında Senato Sarayı kalıntıları bulundu!

UÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şahin: ''Kent merkezinde Ayasofya karşısında bulunan bir arsada yapılan sondaj kazısında ortaya çıkan kalıntıların tarihi Senato Sarayı'nın kalıntıları olduğunu düşünüyoruz''



Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin, İznik kent merkezinde Ayasofya karşısında bulunan bir arsada yapılan sondaj kazısında ortaya çıkan kalıntıların, tarihi Senato Sarayı'nın kalıntıları olduğunu düşündüklerini bildirdi. 

     Tarihi yapıların ortaya çıkarılması ve günümüz kent planı üstüne işlenerek gelecek çalışmalara yön göstermesi için UÜ tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Bursa ve ilçelerini kapsayan ''Kültür Envanteri Çalışması'', İznik ilçesinde sürüyor. 

     Prof. Dr. Şahin, gazetecilere, tarihi Senato Sarayı'nın yeri konusunda açıklamalarda bulundu. Bu konuda, çeşitli görüşlerin ve tartışmaların olduğunu hatırlatan Şahin, şunları kaydetti: 

     ''Bugüne değin gerek tesadüfen, gerek Müze Müdürlüğü tarafından yapılan sondaj kazıları esnasında çıkarılan eserler ve mimari kalıntılar günümüz kent planı üzerine işlendi. Antik dönemdeki İznik kenti planının ortaya çıkarılması düşüncesi ile başladığımız çalışmalarda kent merkezinde Ayasofya karşısında bulunan bir arsada yapılan sondaj kazısında ortaya çıkan kalıntıların tarihi Senato Sarayı'nın kalıntıları olduğunu düşünüyoruz. Yıllardır konuşula gelen Senato Sarayı'nın göl sahil bölgesinde olması mümkün değildir. Bu tip özel yapıların genellikle şehir merkezinde veya merkeze yakın bölgelerde bulunduğu bir gerçektir. Ortaya çıkarılan yapının mimari özellikleri incelendiğinde, bu yapının Senato Sarayı kalıntıları olduğu kuvvetle muhtemeldir.'' 

     İznik ilçesinde 325 yılında 1. Konsil'in toplandığı Senato Sarayı'nın yer tespiti için 2010 yılında ''Uluslararası Lokalizasyon Çalıştayı'' yapılmış, bu çalıştayda da Senato Sarayı'nın yıllardır bilenlerin aksine sahil bölgesinde değil merkeze yakın bölgelerde olduğu belirtilmişti. 

     İznik'teki çalışmalara, Prof. Dr. Mustafa Şahin'in yanı sıra Prof. Dr. İbrahim Hakan Mert, Prof. Dr. Christof Berns, öğretim görevlisi Reyhan Şahin ve bakanlık temsilcisi olarak İznik Müzesi'nde görevli arkeolog Kemal Çibuk katılıyor. 

AA


Geri Dön