26 / 04 / 2024

İztuzu Plajı'nın kiraya verilmesi kanuna aykırı!

İztuzu Plajı'nın kiraya verilmesi kanuna aykırı!

Sayıştay'ın raporu, kıyılardaki usulsüz rantı ortaya çıkardı. Rapora göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Muğla Valiliği tarafından yüzde 50'şer ortaklıkla kurulan MUÇEV Vakfı, Ortaca'daki İztuzu Plajı'nın işletme hakkını İngiliz ortaklı özel şirkete kir



Sayıştay'ın denetim raporu, kıyılardaki usulsüz rantı ortaya çıkardı. Rapora göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Muğla Valiliği tarafından yüzde 50'şer ortaklıkla kurulan MUÇEV Vakfı, Ortaca'daki İztuzu Plajı'nın işletme hakkını İngiliz ortaklı özel bir şirkete kiraya verdi. Ancak kanuna göre MUÇEV'in kıyıları kiraya verme yetkisi bulunmuyor.


Sayıştay'ın yeni açıkladığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı denetim raporunda kıyılardaki rantı yüksek yerlerin özel sektöre illegal bir şekilde kiraya verildiği ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Muğla Valiliği tarafından yüzde 50'şer ortaklıkla kurulan Muğla Turizm Çevre Vakfı Tic. Limited Şirketi (MUÇEV), Muğla'nın Ortaca ilçesindeki çevrecilerin eylemlerine sahne olan İztuzu Plajı'nın işletme hakkını İngiliz ortaklı özel bir şirkete kiralama girişimiyle gündeme gelmişti.


Çevrecilerin uzun süren eylemleri sonucu kiralama girişiminden vazgeçen MUÇEV'in yaptığı kiralamaların yasal olmadığı Sayıştay raporuyla tespit edildi. Raporda kanun ve yönetmeliklere göre kıyılardaki yerleri kiraya verebilecek kamu kurum  ve kuruluşların yönetmeliklerde belli olduğu, MUÇEV'in bu kapsama dahil olmadığı belirtildi. MUÇEV ile her alan için ayrı ayrı yapılan protokollerle günübirlik alanların kiraya verilmesinin kiralayan şirketçe bu alanların daha yüksek bir bedelle üçüncü şahıslara ihale yoluyla kiraya verilmesinin kanunlara aykırı olduğu belirtilen raporda MUÇEV'in kıyıları kiralama işlemlerine son vermesi gerektiği belirtildi. MUÇEV'in başkanlığını Muğla Vali Yardımcısı Kamil Köten yürütüyor. Caretta caretta kaplumbağalarının dünyadaki en önemli üreme alanlarından, 5,4 kilometre uzunluğunda, dünyanın en güzel üç plajından biri sayılan Muğla Dalyan'daki İztuzu Sahili'nin MUÇEV tarafından kiraya verilmesi çevreciler tarafından büyük tepkiyle karşılanmıştı. Plajın Boğazağzı mevkiindeki günübirlik alan ve tesislerin işletme hakkının, İngiliz ortaklı DALÇEV şirketine (Dalyan Çevre Geliştirme Turizm İnşaat Emlak ve Otel AŞ) üç yıllığına verilmesi üzerine geçen yıl çevreciler eylem düzenlemişti. Açılan davalar sonucu mahkeme kiralamayla ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermişti.


ARAZİLER AMACI DIŞINDA KULLANILDI


Sayıştay'ın Maliye Bakanlığı denetim raporunda da sit alanlarının Bakanlar Kurulu kararlarıyla belediyelere kanuna aykırı olarak nasıl devredildiği ortaya çıkmıştı. Raporda sit alanlarındaki yıpranan Hazine taşınmazlarının yeniden inşa ve restore edilip konut, ticaret, kültür ve turizm sosyal donatı alanı oluşturulması amacıyla Bakanlar Kurulu kararlarıyla belediyelere devredilen arazilerin amacı dışında kullanımıyla ilgili örnekler isim verilmeden anlatıldı. Kanunlara göre yenileme alanı adı altında belediyelere bedelsiz devredilen yerlerin devir tarihinden itibaren 5 yıl içinde devir amacına uygun olarak kullanılmadığı tespit edilirse Hazine'nin geri alması gerekiyor.  Sayıştay denetçileri Bakanlar Kurulu tarafından belediyelere devredilen 38 yenileme alanıyla ilgili 5 ilde denetimler yaptı. Denetim sonuçlarının örnekleriyle anlatıldığı raporda, 2013'te Bakanlar Kurulu kararıyla yenileme alanı ilan edilen ve ismi verilmeyen bir büyükşehir belediyesine aynı yıl devredilen 2. derece sit alanı özeliğine sahip 16 parsel Hazine taşınmazının yıpranmışlık ve özelliğini kaybetmişlik niteliğine sahip olmadığı belirtildi.


Zaman 


Geri Dön