29 / 03 / 2024

Hazine taşınmazlarının kiraya verilmesi!

Hazine taşınmazlarının kiraya verilmesi!

Devlete ait olan taşınmaz malların tümüne hazine taşınmazı deniyor. Peki, hazine taşınmazları nasıl kiralanır? İşte, hazine taşınmazlarının kiraya verilmesi!



Hazine taşınmazlarının kiraya verilmesi!

Devlete ait olan taşınmaz malların tümüne hazine taşınmazı deniyor. Hazine taşınmazlarının hüküm ve tasarrufları işlemleri devlet tarafından yapılıyor. 


Hazine taşınmazlarının kiralama işlemleri için kiralama sebebinin ve kiralanacak yerin bilgilerinin yer aldığı dilekçe ile  taşınmazın bulunduğu yerdeki Defterdarlığa/Malmüdürlüğüne başvuru yapılması yeterli oluyor.


Hazine taşınmazlarının kiralanabilmesi için,  tarımsal amaçla, ticari amaçla, spor ve sosyal nitelikli amaçla ve balıkçı barınağı olarak kullanılması gerekiyor. 


Hazine Taşınmazlarının Kiraya Verilmesi..

İhale usulleri

MADDE 67 – (1) Taşınmazların kiraya verilmesinde tahmin edilen yıllık kira bedeli, Kanunun 45 inci maddesine göre her yıl merkezî yönetim bütçe kanunuyla belirlenen parasal sınıra kadar olan ihalelerde açık teklif usulü, bu sınırı aşanlarda ise kapalı teklif usulü uygulanır. 


Kapalı veya açık teklif usulüyle kiraya verilemeyen taşınmazlar, uygun zamanda tekrar aynı usulle kira ihalesine çıkarılır ve bunlar Kanunun 43 üncü ve 49 uncu maddeleri uyarınca pazarlık ihalesine bırakılmaz.


(2) Kanunun 51 inci maddesinin (a) bendine göre her yıl merkezî yönetim bütçe kanununda belirtilen parasal sınır içinde kalsa da kira ihalesi pazarlıkla yapılamaz.


(3) Kullanışlarının özelliği veya İdareye yararlı olması nedeniyle kapalı veya açık teklif usulleriyle ihalesi uygun görülmeyen Hazine taşınmazları, Kanunun 51 inci maddesinin (g) bendine, Hazinenin paylı veya elbirliği mülkiyetinde olan taşınmazlardaki payları (f) bendine göre pazarlıkla kiraya verilebilir.


(4) Taşınmazların kiraya verilmesi işlemlerinde; kullanışlarının özelliği veya İdareye yararlı olması hususlarının bulunup bulunmadığı Bakanlıkça belirlenir. Ancak, aşağıda belirtilen durumlarda bu özelliklerin varlığı kabul edilir ve Kanunun 51 inci maddesinin (g) bendine göre pazarlıkla kiraya verilebilir.


a) Tarıma elverişli arazilerin topraksız veya az topraklı çiftçilere kiraya verilmesi,


b) Tahsisli taşınmazlar ile kamu hizmeti görülmek üzere genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerince kiralanan taşınmazların ticari amaçla kullanılması mümkün olan bölümlerinin kiraya verilmesi,


c) Geçici iş ve hizmetler için kullanılacak taşınmazların kiraya verilmesi,


ç) Para çekme makineleri için kullanılacak yerlerin bankalara kiraya verilmesi,


d) Baz istasyonları ile radyo ve televizyon vericileri için ihtiyaç duyulan yerlerin kiraya verilmesi,


e) Genel bütçe kapsamı dışındaki kamu idarelerine kiraya verme,


f) Ağaçlandırma amaçlı kiraya verme,


g) Birlikte kullanılacağı parselin maliki veya kiracısı tarafından kiralanması talep edilen, bu parselle bütünlük arz eden ve müstakil kullanımı mümkün olmayan taşınmazların kiraya verilmesi,


ğ) Sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getiren eski kiracısı tarafından kiralanması talep edilen taşınmazların (otoparklar hariç) kiraya verilmesi,


h) Reklam levhası konulmak üzere kiralanması talep edilen taşınmazların kiraya verilmesi,


ı) Balıkçı barınaklarının o yörede en az altı aydan beri faaliyette bulunan su ürünü kooperatiflerine veya su ürünü kooperatif birliklerine kiraya verilmesi.


Kiralarda sözleşme süresi

MADDE 68 – (1) Kiraya verilecek taşınmazların kira süresi on yıldan çok olamaz. Ancak, turistik tesis kurulacak yerlerin ve turistik tesislerin, enerji üretimi tesisleri ile iletim ve dağıtım, doğal gaz iletim, dağıtım ve depolama tesis ve şebekelerinin ihtiyacı olan arazilerin on yıldan fazla süreyle kiraya verilmesi mümkündür.


(2) Üç yıldan fazla süreyle kiraya verme işlerinde önceden Bakanlıktan izin alınır.


Hazine taşınmazları yönetmeliği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön