29 / 03 / 2024

Japon Bahçesi'ni 70 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti!

Japon Bahçesi'ni 70 bin yerli ve yabancı turist ziyaret etti!

Kırşehir'in Kaman ilçesindeki Kalehöyük kazılarını yürüten Japon Anadolu Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Sachihiro Omura, Kalehöyük Arkeoloji Müzesi ve Japon Bahçesi'ni her yıl 70 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini bildirdi



    Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nde "Arkeoloji Açısından Anadolu'nun Önemi, Kaman-Kalehöyük Kazıları 1985-2012" konulu bir konferans veren Omura, öğrencilere yaptıkları çalışmaları anlattı. 

     Omura, yaklaşık 30 yıldır Kalehöyük'te kazı çalışması yaptığını vurgulayarak, höyüğün kuzey bölümünde yoğunlaştıklarını aktardı. 

     Milattan önce 2750 senesine kadar indikleri kazılarda Osmanlı dönemi, Demir Çağı, Hitit Çağı ve Asur kolonilerinin yerleşim birimlerinden çeşitli tarihi eserler çıkardıklarını bildiren Omura, şöyle konuştu: 

     "Hitit Çağı'nda, 5 tane 3 bin kişilik buğday deposu çıktı. Bu demektir ki, 15 bin kişilik erzak deposu varmış burada. Burası buğday toplama merkezi bana göre. Depoların arasında 3 katlı bina çıktı. Bunu da kaldırdık. Demir Çağı'nda İran'dan, Mezopotamya'dan ve Mısır'dan gelen mühürler çıktı burada. Hitit Dönemi'nden önceki tabakaya girdik. Asur kolonilerinin çağına ait. Asurlu tüccarlar o dönemde Mezopotamya'dan Kayseri'ye gelmiş. Oraya merkez kurmuşlar. Oradan da Kaman'a gelip yeni bir merkez kurmuşlar. Asurlar milattan önce 1750'de birden bire tamamen yok oluyor. Orta Anadolu'daki şehirler yakılmış, yıkılmış. Sebebini bilemiyoruz. Kaman'da yakılmış bir binadan 60 tane insan kemiği çıktı. Kemiklerin çoğu yanmadan önce kırılmış. İnsan kemiklerinin yanında çok silah çıktı. Bu binanın dışında da insan kemikleri çıktı." 

     Yerli ve yabancı turistlerin Kalehöyük Arkeoloji Müzesi ve buradaki Japon Bahçesi'ne yoğun ilgi gösterdiklerini dile getiren Omura, "Prens bir gün bana, 'Kaman'a ciddi şekilde bir Japon bahçesi yapacaksınız, Japon kültürünün ne olduğunu herkese göstermek zorundasınız' dedi. 5 Japon ustayı buraya getirdik. 1993 yılında açtık. Kaman'daki müzeyi ve Japon Bahçesi'ni her yıl ortalama 70 bin kişi geziyor. Buradaki eserler çok önemli, değerleri bilinmeli." 


AA


Geri Dön