28 / 03 / 2024

Jennifer Lopez Metropol İstanbul'dan tazminat mı alacak?

Jennifer Lopez Metropol İstanbul'dan tazminat mı alacak?

Çalık, Varyap ve Emlak Konut ortaklığının hayata geçirdiği Metropol İstanbul projesi zamanında tamamlanamadı.Jennifer Lopez’e projenin satış ofisinde Osmanlı motifleriyle süslü 200 yıllık altın bir anahtar hediye edilmişti.



Dünyaca ünlü pop star Jennifer Lopez’in de aralarında bulunduğu daire sahiplerine gecikme nedeniyle tazminat ödemeleri başladı.


Ataşehir’de yapılacak İstanbul Uluslararası Finans Merkezi projesi sınırları içinde yer alan en büyük özel gayrimenkul projesi Metropol İstanbul’da işler planlandığı gibi gitmiyor. Emlak Konut GYO, Çalık Grubu’nun iştiraki Gap İnşaat ve Varyap ortaklığı tarafından tarafından inşa edilen projede 13 Temmuz 2015 tarihinde anahtar teslimleri yapılacaktı. Ancak 7 Aralık 2012 tarihinde temeli atılan projede inşaat ilerleme seviyesi henüz yüzde 40’larda. Başta dünyaca ünlü şarkıcı Jennifer Lopez olmak üzere Metropol İstanbul’dan konut ve ofis satın alanlar gayrimenkuller teslim edilmediği için tazminat almaya hak kazandı. Dilekçeyle başvuru yapan mülk sahiplerine zararlarının karşılığında aylık ödeme yapılıyor. Jennifer Lopez de eğer başvuruda bulunursa tazminat alacak.


ÇALIK VE VARYAP YAPIYOR


İstanbul Finans Merkezi’nin içerisinde yer alan ve  TOKİ  iştiraki Emlak Konut GYO’ya ait 99 bin metrekare arsa üzerinde hasılat paylaşım modeli ile hayata geçirilen proje için düzenlenen 2011 yılında düzenlenen ihaleyi Çalık Holding’in şirketi GAP İnşaat ve Varyap ortaklığı kazanmıştı. Bin 851 bağımsız üniteden oluşan projenin 1,5 milyar liralık yatırım bedeli bulunuyor. Projenin yüzde 43.15’i Emlak Konut GYO, geri kalan yüzde 56.85’i ise eşit paylaşımla Varyap-Gap İnşaat Ortak Girişimi’ne aitti. Varyap geçtiğimiz yıl sahip olduğu hisselerinin yarısını Albarakatürk Bankası’na sattı.


1048 ÜNİTE SATILDI


Metropol İstanbul’un Ocak 2012’de yapılan lansman toplantısında konuşan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum projenin 2014 yılında tamamlanacağı ve tüm fonksiyonları ile 2015 yılı başında hizmete açılacağını açıklamıştı. Emlak Konut GYO’nun yayınladığı faaliyet raporlarında proje bitiş tarihi 19 Ocak 2015 olarak görünüyordu. Ancak, daha sonra 6 ay süre tanındı ve teslim tarihi 13 Temmuz 2015’e çekildi. Son faaliyet raporuna göre, 30 Haziran 2015 tarihi itibarıyla projedeki inşaat ilerleme seviyesi yüzde 39 düzeyinde bulunuyor. İnşaat çalışmalarının devam ettiği projede bugüne kadar 1048 ünite satıldı ve 702 milyon lira gelir elde edildi. Alıcılar teslimdeki gecikmenin yarattığı maddi zararının karşılanması için geçtiğimiz aydan itibaren dilekçe vererek Emlak Konut GYO ve iş ortaklarına başvuruda bulundu. İnşaatı süresinde tamamlamayan proje geliştiricileri de yatırımcılara tazminat ödemeye başladı.


“Hediye değil, özel indirimle satın aldı”


19 Kasım 2012 günü günü Metropol İstanbul satış ofisini ziyaret eden ünlü pop yıldızı Jennifer Lopez, Boğaz ve Adalar manzaralı bir daire satın almıştı. Lopez’e düzenlenen törenle temsili anahtar ve tapu verilmişti. Lopez, “Hayran kaldığım bu kentte gelecekte daha çok vakit geçirmek istiyorum. Bu ziyaretlerde de Metropol İstanbul’daki dairemi kullanacağım” demişti. Daireninin hediye edilmediğini ve özel indirim yapılarak satıldığını açıklayan proje sahipleri ilerleyen günlerde yatırımcıların cep telefonlarına “Jennifer Lopez’e komşu olmak istemez misiniz?” mesajları göndererek pazarlama faaliyeti yürütmüştü.


470 bin metrekare emsal fazlası var


Metropol İstanbul projesinin yükseleceği arazi Emlak Konut GYO’ya geçtikten sonra imar planlarında değişiklik yapıldı. “Merkezi İş Alanı” lejantında kalan ve 1.50 emsal hakkı bulunan 99 bin 108 metrekarelik arazi İstanbul Finans Merkezi projesine dahil edildi. İmar planlarında yapılan düzenlemelerle arazi üzerindeki emsal hakkı 2,32’ye çıkarıldı. Ardından plan notlarıyla emsal fazlası 470 bin metrekare inşaat alanının önü açılarak 700 bin metrekare inşaat yapılmasına izin verildi. Metropol İstanbul’da yer altında 200 bin metrekarelik alışveriş merkezi inşa edilirken, yer üstünde ise 250 metrelik gökdelenle Avrupa’nın en yüksek binalarından birisi yapılıyor.


Sözcü


Geri Dön