29 / 03 / 2024

Joseph Stiglitz: Fed'in bu yıl faiz artırması mümkün değil!

Joseph Stiglitz: Fed'in bu yıl faiz artırması mümkün değil!

Nobel ödüllü Ekonomist Stiglitz, ABD Merkez Bankası’nın faizleri artırmaya bu yıl bitmeden başlamasının mümkün olmadığını söyledi.



Nobel ödüllü Ekonomist Joseph Stiglitz, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri artırmaya bu yıl bitmeden başlamasının mümkün olmadığını söyledi.


Columbia Üniversitesi Ekonomi Profesörü Stiglitz, AA muhabirinin Fed’in faiz artırımı ve küresel ekonomiye ilişkin sorularını yanıtladı.


Stiglitz, ABD ekonomisindeki iyileşmenin yavaşlamaya başladığını belirterek, “Fed’in faiz artışına bu yıl içinde başlaması şu an itibarıyla mümkün görünmüyor. Başta enerji ve metaller olmak üzere doğal kaynakların fiyatlarındaki gerileme ekonomi için daralma anlamına geliyor. ABD ekonomisindeki toparlanma gücünü kaybetti” dedi.


Fed'in eylül ayında uluslararası gelişmeleri gerekçe göstererek faiz artışına gitmeyerek doğru karar verdiğini vurgulayan Stiglitz, "Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) ekim toplantısında yeterli veriye sahip olacağını sanmıyorum. Şu anki ekonomik görünüm aralıkta da başlamayacaklarını gösteriyor” değerlendirmesini yaptı. 


Küresel ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Stiglitz, son dönemdeki gelişmelerde en belirleyici faktörün doğal kaynaklara yönelik talebin düşmesi olduğunu dile getirdi.


Stiglitz, özellikle metal ve petrol ihracatçısı ülkelerin bu gelişmeden olumsuz etkilendiklerine işaret ederken, buna Çin ekonomisindeki yavaşlamanın neden olduğunu ifade etti. 


 “Ancak, Çin’in yavaşlaması istenen bir durum çünkü ekonomilerinin yapısını değiştirmeleri gerekiyordu” ifadelerini kullanan Stiglitz, dünya ekonomisindeki yavaşlamaya karşın küresel resesyon tehlikesi görmediğini vurguladı.



AA


Geri Dön