28 / 03 / 2024

Kadifekale kentsel dönüşümle yeniden inşa ediliyor!

Kadifekale kentsel dönüşümle yeniden inşa ediliyor!

Sekiz bin 500 yıllık geçmişiyle önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan İzmir'in tarih boyunca en önemli simgelerinden biri olan Kadifekale, dört koldan sürdürdüğü çalışmalarla yeniden ayağa kalkıyor...



Sekiz bin 500 yıllık geçmişiyle önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan İzmir'in tarih boyunca en önemli simgelerinden biri olan Kadifekale, dört koldan sürdürdüğü çalışmalarla yeniden ayağa kalkıyor. 


PAGOS Dağı üzerinde kurulan Kadifekale ve yalan çevresindeki tarihi mirasın ortaya çıkarılması ve korunması için titiz bir çalışma başlatıldı. Kadifekale'den Agora-Bayramyeri'ndeki Roma Yolu ve Kemeraltı'nı kapsayan 270 hektarlık alanın Turizm bölgesi' olarak gelişmesini öngörülürken, özellikle Kadifekale heyelan bölgesinin boşaltılmasının ardından çalışmalar yoğunluk kazandı. 


Geçtiğimiz yıl yıkımları tamamlanan 42 hektar büyüklüğündeki alamn devamı konumundaki Yeşildere'de yıkımın son aşamasına gelen, Kosova Mahallesi'nde yıkımlarını sürdüren ve Ballıkuyu'da kentsel dönüşüm için düğmeye basılırken, bir yandan da tarihin gün yüzüne çıkması için projeler birer birer hayata geçiriyor. 


Alanda eş zamanlı olarak ağaçlandırmalar sürerken, diğer yandan Kadifekale'nin tarihi surlarını yenilemek için restorasyon ve Antik Roma Tiyatrosu'nun çıkarılması için kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. 


Sur duvarları yenileniyor 


KADİFEKALE'DEKİ heyelan bölgesinin yıkılması çalışmalarını tamamlayan ve tarihi Kale'nin çevreden 'görünür' hale gelmesini sağlanırken, M.Ö. 334'te Pagos Dağı'nda Makedonya kralı Büyük İskender'in isteği üzerine yaptırılan tarihi Kadifekale sur duvarlarını restore edliyor. Proje kapsamında, sanat tarihçisi, malzeme uzmam, kimya uzmanı, mimar ve restorasyon uzmanı gibi pek çok farklı alanda uzmanlaşmış bir ekip, 1120 metre sur duvarı, 18 adet kule ve 5 adet destek duvarında sağlamlaştırma ve temizleme; 1420 metrelik koruma amaçlı çevre duvarında ise onarım ve tamamlama çalışmaları yapıyor. 


Ballıkuyu yeniden doğacak 


Üç bin 600 yapıyı kapsayan 48 hektarlık Ballıkuyu Projesi'nde, proje alam hali hazır durum tespitinin belirlenmesi, veritabanının hazırlanması ve hak sahipliğine esas bilgi belge toplanmasına yönelik çalışma da ise adım adım sona yaklaşılıyor. 


Mevcut imar planı, yapılaşma yoğunlukları ve tarihi kale silüeti göz önünde bulundurularak kentsel vizyon ve kentsel tasarım çalışmalan yapılıyor. 


Star Ege 


Geri Dön