26 / 04 / 2024

Kadıköy'deki inşaatlara çevre denetimi!

Kadıköy'deki inşaatlara çevre denetimi!

Kadıköy Belediyesi inşaatların neden olduğu çevre kirliliğini en aza indirmek için Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nü de denetimlere dahil etti.



Kadıköy Belediyesi, inşaat denetimlerini daha kapsamlı bir hale getirdi. Yapı Kontrol Müdürlüğü tarafından sürdürülen inşaat denetimlerine bundan böyle Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü denetim ekipleri de katılacak. Böylece Kadıköy’deki şantiyeler hem imar hem de çevre bakımından denetlenmiş olacak.


Pilot bölge olarak belirlenen Bostancı semtindeki inşaatlar 26 Temmuz 2016 tarihinden bu yana çevre kirliliğine neden olup olmadıkları bakımından Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’ne bağlı denetim ekibi tarafından denetleniyor. Buradaki denetimler tamamlanınca diğer semtlerdeki inşaatlarda da “çevre” denetimi sürecek. Tespit edilen eksikleri gidermeyen inşaatlara Kabahatler Kanunu kapsamında cezalar uygulanacak. Eksiklerini yine gidermediği tespit edilen inşaatlarda ise inşaat faaliyeti durdurulacak. 


AMAÇ KİRLİLİĞİ ÖNLEMEK

Yeni uygulamayla yoğun kentsel yenilemenin yaşandığı ilçede inşaatlar nedeniyle yaşanan ve şikâyetlere neden olan çevresel kirliliğin önüne geçmek amaçlanıyor. Yapılan çalışma hakkında bilgi veren Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Sümer, müdürlük olarak inşaatları görüntü, gürültü ve çevrede kirlilik oluşturmaması bakımından denetlediklerini söyledi. Sümer denetimler sırasında inşaat yetkililerine çevre konusunda kısa bilgilendirmelerde de bulunduklarını anlattı.


Denetim, Çevre Mühendisi ve Zabıta memuru olmak üzere iki kişi tarafından hafta içi günlerde öğlene kadar gerçekleştiriliyor. Kadıköy Belediyesi İnşaat Sahası Kontrol Tutanağına inşaat firmasının bilgisi, inşaatın adresi, denetim başlama ve bitiş tarihleri, inşaat ruhsat bilgileri not ediliyor. Sahada tespit edilen olumsuzluklar ve yapılması gerekenler tek tek not ediliyor. Eksiklerin giderilmesi için 7 gün süre tanınıyor. Denetim uzmanı Çevre Mühendisi’nin şantiye sahasında öncelikle dikkat ettiği konular ise şöyle:


• İnşaatın çevresi güvenli montelenmiş parapetle çevrili mi, parapet yüksekliği standartları sağlıyor mu, yeterli mi, 

• İnşaatın büyüklüğüne göre lastik yıkama ünitesi kurarak girişe beton dökülerek kamyonların kirliliği önlenmiş mi,

• İnşaat sahasındaki parapetlerin üzerinde herhangi bir kirlilik var mı,

• İnşaat sahasının giriş çıkış noktasında kirlilik mevcut mu,

• İnşaat sahasında temizlikten sorumlu personel ve temizlik amaçlı şebeke suyu ve temizlik fırçaları mevcut mu,

• Düzenli olarak günlük çevre temizliği yapılıyor mu,

• İnşaat sahası giriş çıkış noktası yakınında atık su gideri var mı,

• Şantiye atık suyu kanalizasyon sistemine bağlı mı,

• Şantiye çevresindeki yayaların geçişi ve güvenliği sağlanmış mı,

• İnşaat sahasında iş sağlığı ve güvenliği uzmanı var mı, şantiyede bulunan en üst görevdeki kişinin görevi ve ismi,

• Kaldırımlarda bir işgal var mı?

Beraberinde bir zabıta memuru ile inşaatı denetleyen çevre mühendisi tüm bu detayları inceleyip tespitte bulunuyor. Eksikleri tespit eden çevre mühendisi bunları işaretliyor ve tutanağın bir nüshasını inşaat yetkilisine veriyor. 




Mustafa SÜRMELİ/Gazete Kadıköy


Geri Dön