19 / 04 / 2024

Kadir Has Üniversitesi'ne Şehir Mühendisliği İleri Araştırma Laboratuvarı açıldı!

Kadir Has Üniversitesi'ne Şehir Mühendisliği İleri Araştırma Laboratuvarı açıldı!

IBM'in "Üniversite Ortak Araştırma" ödülünü kazanan tek Türk üniversitesi Kadir Has Üniversitesi'nde "Şehir Mühendisliği İleri Araştırma Laboratuvarı" açıldı. Laboratuvarda "Akıllı Gezegen" kavramına hizmet eden çalışmalar yürütülecek...



Bilişim teknoloji şirketi IBM'in "Üniversite Ortak Araştırma" ödülünü kazanan tek Türk üniversitesi Kadir Has Üniversitesi'nde "Şehir Mühendisliği İleri Araştırma Laboratuvarı" açıldı.


Laboratuvarda, IBM'in gelişmiş altyapı desteğiyle kurulan "Akıllı Gezegen" kavramına hizmet eden çalışmalar yürütülecek, "üniversite-endüstri-şehir yönetimi" üçgeninde disiplinli çalışmalar yapılacak, lisansüstü düzeyde araştırma projeleri gerçekleştirilecek. 


Laboratuvar, bilgisayar, elektrik-elektronik, endüstri ve enerji sistemleri mühendislik dalları ile yönetim bilişim sistemleri, mimarlık, sosyal bilim disiplinlerini kapsayan şehir mühendisliği, ulusal ve uluslararası işbirlikleri ve ortaklıklar için de adres olacak. 


Kadir Has Ünivertitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, laboratuvarın açılışında yaptığı konuşmada, evrensel nitelikte akademik bir kurum olma misyonu ile bilim ve teknolojide yaşanan gelişmeleri takip eden, yeniliğe açık, sorgulayan, düşünen ve üreten bireyler yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi.


Aydın, 21. yüzyılın mega şehirlerin yüzyılı olacağını ifade ederek, son yıllarda dünyayı etkileyebilecek 5-6 şehirden bahsedildiğini dile getirdi.


Bunlardan birinin de İstanbul olduğunu belirten Aydın, bu şehirlerin sadece ülkeleri değil, bölge açısından da önemli birer çekim merkezi haline geldiğini vurguladı.


Çekim merkezi haline gelen şehirlerin, bulundukları coğrafyaların siyasetini, ekonomisini, sosyolojisini de etkilemeye başladığını aktaran Aydın, şöyle konuştu:


"Bir süre sonra bu şehirlerin, bulundukları coğrafyaların ötesinde küresel etkilere sahip şehirler haline geleceğini tahmin ediyorum. 14. yüzyılda dünyada şehir devletler vardı. O devletler bulundukları coğrafyanın ötesinde, dünyada etki sahibiydi. Farklı bir konseptte de olsa şehir devletlerin yeniden yükselişe geçtiği bir dönemi izliyor gibiyiz. Artık bunların adına devlet denilmiyor. Bunlar daha büyük oluşumlar içerisinde yer alıyor. Ama içinde bulundukları devletlerden daha etkin konuma geliyor. Dolayısıyla İstanbul böyle bir şehir. İstanbul, Türkiye'den daha büyük bir şehir, ekonomisi, sosyolojisi, içinde yaşadıkları ve yaşattıklarıyla... Sadece nüfus anlamında değil, burada üretilen, tüketilen ve ortaya konulan he Türkiye'nin ötesinde sonuçları olan gelişmeler. Türkiye'de bir yerde böyle bir yapı kurulacaksa bunun en uygun yeri İstanbul. İstanbul'un da en uygun yeri, Kadir Has Üniversitesi."


- "Hamam, altında sarnıç var"


Rektör Aydın, üniversitenin, İstanbul'un merkezinde olduğunu anlatarak, "İstanbul'un kurulduğu yer burası, bizim etrafımız. Tarihi şehir, buradan başladı ve buradan gelişti. Kadir Has Üniversitesi de bunun tam ortasına oturuyor. Üniversitenin altında 11. yüzyıldan kalan bir Bizans Sarnıcı, onun üzerinde 16. yüzyıldan kalma Osmanlı hamamının parçaları var. 19. yüzyılın binası bir sigara fabrikası ve 20. yüzyılda kurulmuş bir üniversite. 21. yüzyıla şekil vermeye çalışıyor" diye konuştu.


Tarihi bir yükü de taşıdıklarını belirten Aydın, böyle bir yerde şehir araştırmalarının yapılması, şehir mühendisliğinin ortaya çıkmasının tesadüf olmadığını sözlerine ekledi.


- "İstanbul'u şehir laboratuvarı olarak görüyoruz"


Kadir Has Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Şirin Tekinay ise şehir mühendisliğinin çok değerli bir konu olduğunu söyledi.


21. yüzyılın mühendislerini, teknoloji uzmanlarını, yöneticilerini yetiştirirken, "bilim ve teknolojiden alıp, topluma, insan hayatına nasıl veririz" konusunu düşünmenin herkesin görevi ve sorumluluğu olduğunu kaydeden Tekinay, şehirlerin birer karmaşık sistem olarak ele alınmasının daha önce görülmediğini dile getirdi.


Tekinay, "Şehir mühendisliğinde ülkemizde ilk ileri araştırma laboratuvarını kurmaktan heyecan ve gurur duyuyoruz. Üniversitemizin sunduğu çok disiplinli yaklaşım ve IBM'in sunduğu en gelişmiş bilişim altyapısı ile baştan sona çözümler üretmeye, 21. yüzyılın en önemli sorunu olan 'şehir' dediğimiz sistemler karmaşasında mühendisler, teknoloji uzmanları ve yöneticiler yetiştirmeye başladık. İstanbul'u şehir laboratuvarı olarak görüyoruz" ifadelerini kullandı.


Dünyadaki mega şehirler arasında İstanbul'un 20. sırada olduğunu belirten Tekinay, mega şehirlerin sorunlarını mühendislerin çözmesi gerektiğini vurguladı.


IBM Türk Ülke Müdürü Isabel Gomez Cagigas da Kadir Has Üniversitesi ile işbirliğinin Türkiye'deki akıllı şehir araştırmacılarına, akademisyenlerine ve öğrencilere, inovasyon platformu, kaynakları ve teknik danışmanlık sağlayacağını söyledi.


Cagigas, bu sayede geleceğin iş gücünü oluşturacak öğrencilerin, akıllı şehir oluşumuna katkıda bulunacak yeteneklerle donanacaklarını bildirdi.


AA


Geri Dön