25 / 04 / 2024

Kadir Topbaş: Sürdürülebilir kalkınma için sürdürülebilir kentleşme şarttır!

Kadir Topbaş: Sürdürülebilir kalkınma için sürdürülebilir kentleşme şarttır!

BM ECOSOC Toplantısı'nda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş; " Sürdürülebilir kalkınma için sürdürülebilir kentleşme şarttır. Bütün küresel sorunlar nihayetinde yereldir " dedi...



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kararların vatandaşlara en yakın yönetim kademesinde alınmasının önemine değinerek, "Hükümetlerin yerel yönetimlere daha fazla yetki vermesi, kaynak ayırması, yerel yönetimlerle paydaş olarak, birlikte hareket etmeyi sağlaması gerekiyor. Yerelden uzaklaştıkça, sadece merkezi yönetimlerin kararlarıyla gelişme ve insanları mutlu etmek mümkün değil" dedi.


BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un akil adamlar grubu niteliğindeki 26 kişilik 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi'ne dair Seçkin Kişiler Yüksek Düzeyli Paneli'nde görev yapan Topbaş, Dünya Belediyeler Birliği (UCLG) Dünya Başkanı unvanıyla BM Ekonomik ve Sosyal Konsey Toplantısı'nda (ECOSOC) konuştu.


Kentleşme sorunlarını dile getiren Topbaş, şehirlerin gelecekte olağanüstü zorluklarla karşılaşacağını, dünyanın bir yerindeki sorunun diğerlerini de etkileyeceğini belirterek, problemleri birlikte çözmeleri gerektiğini ifade etti.


"Sürdürülebilir kalkınma için sürdürülebilir kentleşme şarttır. Bütün küresel sorunlar nihayetinde yereldir" diyen Topbaş, kentlerin, kalkınma sorunlarının çoğunun merkezinde olduğuna değinerek, "Neredeyse bir milyar kent sakini gecekondularda yaşamakta. Toplam enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 80'i de kentlerde oluşmakta" diye konuştu.


Topbaş, küresel sorunların çözümünde yerel yönetimlerin aktif olarak yer almasını arzu ettiklerini vurgulayarak, mega kentlerin büyümenin gerçek lokomotifleri olduğunu, bölgesel entegrasyona da katkı sağladığını aktardı.


Kadir Topbaş, büyümenin getirdiği ekonomik ve sosyal eşitsizliklerin giderilmesi için yerel yönetimlere düşen görevlere de atıfta bulunarak, şehir yönetimlerinde düşük gelir gruplarının, azınlıkların ve ayrımcılığa uğrayanların daha fazla söz hakkı olması gerektiğine işaret ette.


"Kararların vatandaşlara en yakın yönetim kademesinde alınması ve vatandaşların tam katılım sağlamasının" önemine değinen Topbaş, "Temsil ettiğimiz kitlenin temel bir talebi var. 2015 sonrası kalkınma gündeminde, 'bağımsız bir sürdürülebilir kentleşme hedefi' ortak talep olarak öne çıkıyor" ifadesini kullandı.


Topbaş, karar mekanizmalarının yerleşimlerde olduğunu belirterek, "Kaynakların da yerelleşmesi gerekmektedir. Bu arada hesap verebilirlik ve şeffaflık öne çıkmaktadır" dedi.


-"Tüm insanlık çaba göstermeli"-


Başkan Topbaş, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Dünyada çok yoğun bir kentleşme sürecinin başladığına dikkati çeken Topbaş, "Umutlarını kente bağlamış olan insanların kent yaşamı içindeki sorunlarını çözme ve beklentilerine cevap verebilme sorumluluğunu beraberce yaşadığımızı dile getiriyoruz" diye konuştu.


Kentlerdeki gecekondu sorununa değinen Topbaş, Afrika'da da Latin Amerika'da da Türkiye'deki bazı noktalarda da gecekondulaşmanın varlığını gördüklerini belirterek, bunun plansız gelişmenin getirdiği bir süreç olduğunu söyledi.


Tüm insanların kaderlerinin birbirine bağlı olduğunu vurgulayan Topbaş, "Bir insanın kötü şartlarda yaşaması dünyanın diğer taraflarında yaşayan insanları da etkiliyor. Bunun için tüm insanlık çaba göstermeli" değerlendirmesinde bulundu.


Topbaş, kentlere hızlı ve önlenemez bir nüfus akışı olduğuna işaret eden topbaş, şöyle konuştu:


"Bunun çözümü, yerel yönetimlerin hükümetlerden alacağı destekle halkların yaşam alanlarını kaliteli yaşam düzeyine çekmektir. Biz de bunu devamlı savunduk. Benim başkanlığını yürüttüğüm dünya teşkilatı UCLG'de, bu dördüncü yılım münasebetiyle ciddi mesafeler aldık. Geçmişte buraya Paris Belediye Başkanı'nın başkan olduğu dönemde geldiğimizde Sayın Kofi Annan'la görüşememiştik, sadece bir salon çıkışında ayak üstü bir görüşmemiz vardı 2005 yılında. Ama şimdi Genel Sekreter ile görüşebiliyoruz ve konuları yerel bazda dile getirebiliyoruz."


-"Yerel yönetimlere daha fazla yetki"-


Topbaş, 2015 sonrası kalkınma gündemine ilişkin yaptıkları çalışmalara ilişkin de bilgi vererek, ana hedefin yoksulluğun ortadan kaldırılması olduğunu, bunun içinde eğitim yoksunluğu, cinsiyet ayrımcılığı, insani değerlerden yoksunluğun da bulunduğunu aktardı.


Sorunların yerelde hissedildiğini vurgulayan Topbaş, "Sorunlarla yerelde temas edildiğine göre çözümün de yerelde olması lazım. Bunun için hükümetlerin yerel yönetimlere daha fazla yetki vermesi, kaynak ayırması, yerel yönetimlerle paydaş olarak, birlikte hareket etmeyi sağlaması gerekiyor. Yerelden uzaklaştıkça, sadece merkezi yönetimlerin kararlarıyla gelişme ve insanları mutlu etmek mümkün değil. Bizim de yerel yönetimler olarak karar süreçlerine vatandaşları katmamız gerekiyor" ifadesini kullandı.


Kadir Topbaş, yurt dışındaki toplantılarda ve görüşmelerinde Türkiye modelini de hep örnek gösterdiğini belirterek, dışarıda, Türkiye'nin çok kısa sürede ekonomik sıkıntıları bir tarafa bırakan ve dünyada etkin bir gelişme gösteren ülke olarak değerlendirildiğini söyledi.


Türkiye'nin gelişmesinin sırrının "istikrarlı yönetim" olduğunu dile getiren Topbaş, dünyada yoksulluğun ortadan kaldırılması için istikrarlı yönetim gereğinin tespit edildiğini anlattı.


"İstikrar varsa başarı vardır, istikrar yoksa başarı yoktur" diyen Topbaş, sadece Türkiye ve İstanbul değil UCLG Dünya Başkanlığı sebebiyle bütün dünyanın gelişmesini arzu ettiğini ifade etti.


BM'de görüştüğü Kolombiya Cumhurbaşkanı Vekili'nin İstanbul'u örnek aldıklarını söylediğini belirten Topbaş, karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımının dünya barışı için de önemli olduğunu kaydetti.


AA


Geri Dön